Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2015 г.

Оплаквайте се, не ги жалете

Широко разпространено мнение е, че българите много обичаме да се оплакваме и това ни било част от народопсихологията.

Ако се вярва на психолози, такова твърдение може да бъде оспорено, защото хората по цял свят обичат да се жалват и да недоволстват и ние просто не правим изключение от правилото.

Да си потърсиш правата по конкретен повод обаче е нещо съвсем различно и изглежда доста от нас все още нямат навика да се възползват от него, дори когато имат основание да се чувстват измамени.

Комисията за защита на потребителите има намерение да сложи телефонния си номер и имейл на касовите бележки, за да улесни потребителите, при проблем да се свързват с тях и да се намали броят на измамените.

А с наближаването на декември и всичко празници, които ни очакват през него, мераклии да се възползват от нашето незнание или доверие със сигурност ще се намерят.

Дали с провалена зимна ваканция или студентски празник, с подарък, който не отговаря на очакванията ни и на цената, която сме платили за него, никой от нас не е застрахован някой недобросъвестен търговец или туроператор да се опита да го подведе и да му съсипе празничното настроение.

А и манията „черен петък”, която в последните години се пренесе и у нас, също дава достатъчно възможности за някои да се опитат да ни пробутат иначе трудно продаваема стока, уж на по-ниски цени.

И макар експертите на КЗП да успокояват, че не са открили особени нарушения в обявените промоции, добре е да знаем как да си търсим правата и най-вече да го направим. 


И вместо да се оплачем на приятели, да сигнализираме там, където трябва.





Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар