Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2015 г.

Видими компенсации

Зад следизборно променени позиции на управляващите стои лобистка логика

"Абсолютно всичко за КТБ да се разсекрети - влогове, фирми, физически лица, кредити и цесии за целия период от съществуването на банката. Нека веднъж завинаги да стане ясно какво се случва в тази банка. Гарантирам ви, че важните хора от партия ГЕРБ не са замесени" - гръмко нареди премиерът Борисов преди няколко месеца.

Преди дни обаче финансовият министър Горанов обясни, че докладът на фирмата "АликсПартнърс", наета да разследва аферата КТБ и да проследи източените пари, се оказал секретен по силата на договора между компанията и синдиците на банката.

Разликата между двете изказвания са едни спечелени избори. В обяснението за засекретения по договор доклад  фирмата няма логика. Тъкмо обратното - целият й авторитет се гради на успешната й работа по подобни афери и известните на цял свят резултати.

Отказът от огласяването на резултатите за КТБ основателно поражда съмнения, включително дали въобще са провеждани разследвания. Единствената оправдана конфиденциалност би трябвало да е свързана с нейното ноу-хау. Но няма разумно обяснение защо компанията би искала да останат в тайна разкритията й по аферата КТБ, която удари не организаторите й, а данъкоплатците с няколко милиарда лева само до този момент.

Много ясна логика обаче има в желанието на управляващите да заключат истината за КТБ в нещо като оловен ковчег, а това е потвърждение, че замесените в източването на банката са, ако не важните хора от ГЕРБ, то хора, които очевидно са им важни.

Друг пример за следизборно отмятане е внесена от управляващите поправка, която трябваше да сложи край на скъпия ток от биомаса, като предвиждаше изградените след 1 януари 2016 г. централи до 1.5 мегавата, използващи оборски тор и земеделски остатъци, да не получават преференциална цена за произведената електроенергия. Промяната обаче щеше да засегне бизнес интереси, свързани и с ДПС. 


И ето че в сряда на второ четене в земеделската комисия с изчислен брой "шарени" гласове текстът отпадна - за разлика от изчисляваните на над 200 млн. лв. годишно разходи на затъналата под водата НЕК.

"В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката", съобщи бодро преди изборите министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Но също в сряда правителството реши цената на годишната винетка за леките автомобили да скочи от  67 на 97 лв. И за да не изневери на традицията си, даде още 3.5 млн. лв. на вътрешното министерство. Всъщност няколкото пътни фирми и МВР са двете приоритетни посоки, по които от години вървят най-голямата част от парите на данъкоплатците.

Това са и решения, последвали обявеното ден след първия тур на изборите от финансовия министър предложение за актуализация на бюджета за тази година с щедро развързване на кесията с разходите и още по-голям дефицит, заедно с поредния дефицитен бюджет за следващата година и поредния нов заем от над 5 млрд. лв.

Ако предизборната кампания на управляващите вървеше под лозунга "Видими резултати", едно вглеждане в приоритетите на следизборната би й поставило мотото "Видими компенсации" за сметка на гражданите.  А общото помежду им са засекретени основни герои в аферата КТБ и свързани с тях бизнеси.

Разликата между нареждането на премиера Борисов "Абсолютно всичко за КТБ да се разсекрети" и засекретяването на доклада на наетата разследваща фирма са едни спечелени избори

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар