Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2015 г.

Аман от тоя печален банкер

Цветан Василев заплашва, че няма да спре с хейтърските си есета

Печалният образ на банкера Цветан Василев в новинарските сайтове вече е точно толкова дразнещ, колкото натрапването на ромско дете, докато чакаш светофара - лисва ти кофа с мръсна пенлива вода на предното стъкло и започва да маже ей така изневиделица, без да си го молил. 


Всеки път си налагаш да запазиш спокойствие, защото няма смисъл да се разправяш с агресивната простащина, най-много да вдигнеш кръвно, обаче един ден чайникът ти изкипява. 

Докога този човек ще ни занимава с личните си проблеми?

Не съм финансов експерт и никога няма да бъда, но като гражданин, обикновен потребител на новини и факти, не разбирам какво точно иска от мен Цветан Василев? Последната му изповед е озаглавена “Истината за “Виваком” боли, дами и господа! Истината за КТБ АД - още повече!” Едва ли “дами и господа” се отнася само за завършилите икономически специалности, явно се обръща към цялото общество, търси подкрепа.

Човече, изобщо не боли, повярвай ми, нищо не усещам!

Както се казва: плача, плача, ма не ми е тъжно. Ако не се беше подписал, текстът си е чисто хейтърски, нищо повече.

Откакто стана ясно, че КТБ е източена чрез свързани с Цветан Василев фирми, детайлите са несъществени, те нищо не променят, само потвърждават това, което вече знаем: че собственикът на банката си е купил с парите на вложителите редица скъпи неща, сред които телевизия, оръжейни заводи, мобилен оператор и фабрика за стъкло. А също и че тези, които бяха депозирали милиони, се спасиха след фалита за сметка на други.

Какво повече да обсъждаме?

Добре, да речем, че последната тирада обвинения, закани и предупреждения на Цветан Василев привлече общественото внимание, обостри интереса, как се очаква хората да формират личната си позиция? Не е ли достатъчно да знаят, че той е човекът, превърнал “Кристал” в свой луксозен дом? Как се подкрепя такава дебелашка демонстрация на богатство и власт?

Със същия успех роденият в габровска махала финансист можеше да си купи къща в Етъра. То, дето се вика, всеки нов баровец може да си купи всичко! Какво му пречи на един хазартен бос да се нанесе директно в царския дворец? Защо някой собственик на петролна рафинерия да не си вдигне палат на мястото на мавзолея? Понякога дори е законно, но в повечето случаи нито е редно, нито е възпитано.

Но да вземем друга дразнеща Васильова извадка: “Непрекъснатите медийни атаки за “кражбата на активи” от мене има една цел – да обоснове тяхната кражба.” Когато се обвиняват медии, не е лошо да се конкретизира. Иначе и ние тогава да напишем, че някои банкери по принцип търсят разплата, правейки непрекъснати опити да дискредитират банките на другите.

За да не задълбава в личната драма на Цветан Василев, на обществото му е напълно достатъчна информацията, че докато е управлявал КТБ, той е притежавал в лично качество или чрез свързани лица и фирми дялове от повечето печеливши компании в България. По онова време обаче не е писал нито ред прочувствени писма до медиите. Откъде накъде сега ни лисва тая мръсна кофа?

Като типичен представител на олигархията този човек е любопитен за анализ и като образ, и като психология. Особено интересно е твърдото му убеждение, че някой се вълнува от личните му финансови и политически неудачи, провалени приятелства, предателства, интриги, сделки и уговорки под масата. Породата “олигарх” явно не е особено чувствителна към общественото мнение, не разбира, че публиката си има достатъчно лични неволи, за да я товариш и със своите.

Спомнете си Митьо Пищова, беше народен любимец, докато не започна да плаче и да се оплаква. Айде аман!

Олигархът в този случай се опитва да си реши драмата публично, забравяйки, че доброто възпитание изисква дискретност. Не са му намалили заплатата, нито са му вдигнали лихвите по жилищния кредит, че да вика с цяло гърло. Спокойно можеше да пише на Милен Велчев по мейла, на “лични” във фейсбук, че и по уотсапа дори, вместо да се чуди как най-звучно да го наплюе в отворено писмо; да си оправи отношенията с фирмите по телефона, по скайпа, както си ще, а не да пробутва есе “За “мръсното бельо” на Ърнст&Янг България и незаконния търг за “Виваком”. Какво, море от протести ли очаква?

На всичкото отгоре обществото наистина не схваща защо човек от калибъра на Цветан Василев му се заканва, че няма да престане. Не като в песента “Ще продължавам да пея”, по-сериозна е заплахата: “Още веднъж заявявам, че няма да престана да отстоявам истината въпреки натиска и изнудванията на политическата мафия! Нашата истина - на мен и моите колеги!”

Някой знае ли кои са му колегите?


 Цветан Василев

Диляна Ценова, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар