Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2015 г.

Войната неизбежна, важното е, да не е на територията на Европа

Атентатите в Париж ни напомниха, че живеем на границата на огромен културен и цивилизационен разлом, който не може да бъде преодолян с помощта на бюрократични решения и идеологически доктрини.
 
Това се посочва в месечния анализ на Института за дясна политика.

Европа е поставена пред предизвикателството да излъчи адекватно политическо лидерство, което да замени сложните баланси в рамките на настоящото бюрократично доминиращо малцинство с ефективна защита на цивилизационния модел, към който принадлежим, коментират от Института.

Според тях сблъсъкът на официалната либерална доктрина с консервативните ценности в рамките на Европа е факт и този факт трябва да получи своя политически отговор.

След атентатите в Париж икономическите аргументи за вкарването на работна ръка от Арабския свят, които либералните говорители привеждаха доскоро, изглеждат невалидни, смятат анализаторите и посочват, че днес предизвикателството пред нас не е икономическо, а културно и цивилизационно.

Според тях Европа не може да си позволи да приема повече мигранти и бежанци от ислямския свят, преди да е намерила отговора на въпроса за тяхното пълноценно приобщаване към своя културен и цивилизационнен модел.

Вече е ясно, че културният сблъсък между християнска Европа и ислямския фундаментализъм не може да бъде преодолян нито с икономически решения, нито със защита на социални придобивки, нито със самозалъгване, че ценностите на Западния свят са универсални.

Затова войната е неизбежна, защото вече не зависи от решенията на Запада, а от решенията на ислямските фундаменталисти, смятат от Института.

Според тях в този контекст голямата задача пред Европа не е да избегне войната, а да не допусне тя да се води на нейната територия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар