Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2015 г.

Дават жилище и пари, ако се върнете в родния град

Държавата възражда позабравената програма от периода на комунизма „Република на младостта“!
 
Със сигурност, част от Вас имат пресни спомени затова как в началото на 80-те години на миналия век Политбюро прие програма за бързо икономическо и социално развитие на всички селищни системи в пограничните райони и основно в района на Сакар и Странджа.

Програмата трябваше да сложи край на обезлюдяването на малките населени места – села и градчета в района като отвори нови четири хиляди работни места, развие селското стопанство, промишлеността, техническата и социалната инфраструктура.

Точно това обмисля в момента и кабинетът Борисов-2. Поводът – изоставащите райони в страната обхващат над половината територия на България, както и една трета от населението в над 50 на сто от общините. Идеята на управляващите е именно в тези трудни райони да бъдат привлечени инвестиции и да има ръст на заетостта на местното население, което би се осъществило не без помощта на държавата.

Така приоритетите са едни и същи над 30 години по-късно, само имената на проектите са различни или Република на младостта vs. Целенасочена инвестиционна програма за съживяване на обезлюдените и бедните региони на България.
 

Какво предлага новата-стара програма? 

Осигурено жилище, пари под формата на стипендия, ако се върнете и заживеете поне за 10 години в своя роден град. Основен аспект в новата програма има селскостопанският сектор, в който, ако се откриват нови работни позиции, фирмите ще ползват облекчение в данъчните ставки.

Освен Сакар, Странджа и пограничните райони, като западнали райони в новата стратегия са обозначени още Родопите, Северозападна България и полупланинските и планинските райони със слабо развитие.
 

Предложението е на подопечното на Лиляна Павлова регионално ведомство, а в примерния текст са поместени вече ясни проекти и общински намерения. Дотацията, която се очаква от различни европейски фондове до 2020 г. възлиза общо за над 6 млрд. лв.

Облекченията за върнали се към корените си семейства предвиждат в пакет стимули като освобождаване от акзици, такси, данъци, безплатни ясли и детски градини, закуска и обяд без пари за учениците. В документа се уточнява, че подходът, който е приложен е взаимстван от добрия опит в САЩ и Франция от 80-те години на миналия век. 


Условието да получите тези стимули е да изберете живот и работа в района за не по-малко от десет години. За бизнеса ще има субсидия от 50 на сто върху дължимите лихви по определени инвестиционни кредити, както и опростена процедура за наем на сгради и терени в паркове от предприятия/индустриални зони, които функционират в съответния район.

Delo.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар