Зима

Зима
Пролет

27 ноември 2015 г.

Владимир Путин: Нефтът, който Турция купува от терористите, е смесен с руска кръв

"Ако турските власти унищожават този нефт, то ние не виждаме дима от огньовете."

"Терористите от "Ислямска държава" изнасят нефт в Турция в промишлени мащаби. И този нефт е смесен с кръвта на наши граждани." 

Това заяви, видимо разгневен, руският президент късно снощи на пресконференция след срещата си с френския си колега Франсоа Оланд.

Руският държавен глава се позова на данни от спътниковото разузнаване.
 

"Става въпрос за добив в промишлени мащаби от завладените от терористите сирийски територии. Именно оттам, а не от другаде. И ние виждаме от въздуха къде отиват тези машини. Ден и нощ те отиват в Турция", категоричен бе руският президент. 

Така Путин тотално опроверга турския държавен глава Реджеп Ердоган, който вчера се закле, че Турция не внася нелегално нефт.

Владимир Путин отхвърли и твърденията на Ердоган, че уж този нефт се унищожава на територията на Турция.
 

"Ако турските власти унищожават този нефт, то ние не виждаме дима от огньовете. Повтарям, става въпрос за добив в промишлени мащаби", саркастично отбеляза руският държавен глава.

Путин се усъмни и че нелегалната търговия с терористите може да става без знанието на официалните власти в Анкара.


"Допускаме, че висшето политическо ръководство в Турция не знае нищо за това. Трудно е да се повярва, но теоретично е възможно. Но ако висшето политическо ръководство не знае нищо за това, то нека узнае. Допускам, че може да има някакви елементи на корупция, заговор, нека се оправят с това", отбеляза Путин.

Президентът на Русия силно наблегна на факта, че парите, които ислямистите получават от продажбата на сирийския нефт, отиват за подготовката на терористични актове и напомни за клането в Париж и сваления руски самолет А321 в Египет.

"По този повод има специална резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която забранява да се купува нефт от терористите. Защото в тези варели, които те карат, има не просто нефт, там е кръвта на нашите граждани. С тези пари терористите купуват оръжие, боеприпаси, и устройват кървави акции", заключи Владимир Путин.

Тричасовите разговори между президентите на Франция и Русия в Кремъл не доведоха до кой знае какви резултати. Русия няма да участва в голяма антитерористична коалиция поради нежеланието на САЩ. Позициите по отношение на съдбата на сирийския президент Башар Асад също не се сближиха.

В крайна сметка, единственото реално постижение беше готовността страните да обменят разузнавателни данни.

На самата пресконференция Путин се разгневи и когато стана въпрос за това, че турските власти не могли да разберат, че сваленият от турски изтребител бомбардировач Су-24 е руски.

"Това е изключено", отряза като с нож руският президент. "Самолетите имат опознавателни знаци и освен това, цялата информация за това къде и кога те ще летят, е предадена на САЩ като лидери на международната коалиция, в рамките на постигнатите по-рано договорки. И именно там, именно по това време, ние получихме удар. Или те (американците, б.р.) не контролират ситуацията, или дават информация без никаква система", възнегодува Путин.

"Турция е длъжна да знае, че там работи руската авиация. А каква друга би могла да е? И, ако това беше американски самолет, те щяха ли да го ударят? Глупости! Даже не искат да се извинят! Но, както и да е - това не е наш избор, а на турската страна."

"Русия ще защити своята бойна авиация в Сирия и с други средства, освен зенитно-ракетните комплекси С-400", каза още Владимир Путин. Той уточни, че ако е необходимо, руските военни ще използват и средства за радиоелектронна борба.
 

"Имаме много от тях и ако се наложи, ще ги използваме", каза президентът.

"Не използвахме С-400 по-рано, тъй като и през ум не можеше да ни мине, че можем да получим удар от страна, която считахме за съюзник. Именно затова оценяваме този удар (сваления от турските ВВС Су-24) за предателски", категоричен бе Путин.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар