Зима

Зима
Пролет

20 ноември 2015 г.

Русия: Коалицията най-накрая се сети да удари петролната промишленост на ИД!

"Дали коалицията изобщо си е поставяла задачата да нанесе военно поражение на ИД"
 
 След атентатите в Париж Франция засили ударите срещу терористичната групировка "Ислямска държава". 

Това заявява френският посланик в Русия Жан-Морис Рипер в статия за в. "Комерсант", озаглавена "Франция и Русия са побеждавали далеч по-страшни врагове от тези убийци".

"Искам да ви уверя, че Франция няма да се предаде, че Европа няма да се предаде. А доколкото знам, няма да се предаде и Русия. Франция ще изкоренява тероризма с всички възможни средства", подчертава дипломатът.

Той припомня, че страната му години наред "се бори с тероризма в Мали срещу Ал Каида, в Сахел срещу Боко харам, в Ирак срещу ИД". Посланикът цитира изявлението на президента Франсоа Оланд, че врагът е готов на всичко, но същевременно е уязвим. "В Сирия, където са били планирани атентатите, нанасяме удари срещу ИД, запазвайки стремежа към мир и политическо решение", добавя Рипер, цитиран от БТА.

Сирийският народ отдавна чака политическо решение на кризата "и в рамките на това решение Башар Асад не може да бъде изход", пише френският дипломат в "Комерсант", цитиран от ТАСС.

Руското външно министерство също коментира ударите в Сирия. Русия се пита какво мотивира западната коалиция да нанася удари по петролната инфраструктура в районите от Ирак и Сирия, контролирани от ИД, казва в интервю за "Комерсант" Иля Рогачов, висш служител в руското външно министерство.

"За повече от година бомбардировки коалицията, начело със САЩ, не причини практически никакви щети на петролната инфраструктура на ИД. Направени бяха едва ли не 8000 бойни излитания и почти в една четвърт от случаите самолетите се връщаха, без да изразходват своя боекомплект, значи без да открият никаква цел за атака. Същевременно петролните полета все тъй даваха петрол на терористите от ИД, строяха се нови, макар и примитивни инсталации за рафиниране на петрол, хиляди камиони цистерни се движеха напред-назад из региона", изтъква руският представител.

Френската авиация бомбардира петролни обекти на ИД, защото очаква "неизбежно успешно настъпление на сирийската армия и скорошно връщане на петролоносните райони под контрола на сирийското правителство", предполага той. "Башар Асад и ИД са еднакво приоритетни противници за тях, съответно с такива удари те нанасят щети и на двата едновременно. Забележете, французите не бомбардират аналогични цели на иракска територия", обяснява дипломатът.

Вече и западни експерти виждат двусмисленост в тази ситуация - "може би реагирайки на коментари от собствените си политически наблюдатели, американците се "сепнаха" и най-сетне удариха петролната промишленост в Ирак. Но как да не забележим, че дори това бе наложено на коалицията от решителните и ефективни действия на руските въздушнокосмически сили", твърди Рогачов.

На фона на руските действия "неволно възникваше въпросът дали коалицията изобщо си е поставяла задачата да нанесе военно поражение на ИД", добавя представителят на Москва.



Няма коментари:

Публикуване на коментар