Зима

Зима
Пролет

21 ноември 2015 г.

ЕС подкрепя изграждането на „Турски поток”

Русия не разглежда вариант за строителство на газов хъб на територията на България

ЕС е одобрил няколко енергийни проекта, отнасящи се до Турция. 

Между тях на първо място е „Турски поток", договорен между Анкара и Москва и към който Брюксел досега се отнасяше резервирано. „Турски поток" се обвърза с газопровода „Тесла", който ще бъде продължение на „Турски поток" и ще пренася газ от турската граница за Гърция и Австрия, съобщава БНР.

„Турски поток" бе договорен преди около година между Русия и Турция в замяна на „Южен поток", но заради неразбирателство между Анкара и Москва във връзка с трасето, цената на газта и други проблеми, бе замразен.
 

На срещата на върха на Г20 в Анталия турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се договориха да продължат преговорите по реализацията на „Турски поток".

Предвижда се отложените споразумения за „Турски поток" да бъдат подписани при посещение на Ердоган в Москва на 15 декември.

В същото време ЕС ще съдейства и за реализирането на Трансанадолския газопровод Танап между Турция и Азербайджан, който ще снабдява и газопровода „Тесла", а също и на Транскаспийския газопровод, който ще пренася азерски и туркменски газ в Турция.

Подкрепата на ЕС е особено важна, тъй като ще даде възможност за превръщането на Турция в газов хъб за Европа, коментира представител на турското енергийно министерство.

Русия не разглежда вариант за строителство на газоразпределителен център или разклонение от газопровода „Турски поток" на територията на България, заяви вчера руският министър на енергетиката Александър Новак: „Българската страна трябва да обсъжда тези въпроси с Европейската комисия, тъй като заедно не разрешиха изпълнението на проекта „Южен поток". В по-голяма степен дори Европейската комисия, отколкото България - България не съумя да защити позицията си".

България още през лятото предложи изграждането на газов хъб от „Турски поток" на своя територия, припомня ТАСС. На 17 ноември, при посещение в Москва, представители на българското Министерство на енергетиката потвърдиха интереса от създаване на газов център. В момента строителството на такъв хъб се предвижда на турско-гръцката граница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар