Зима

Зима
Пролет

11 ноември 2015 г.

Владимир Путин: Модернизирането на въоръжените сили не означава нова въоръжена надпревара

Русия няма да гледа безучастно изграждания от САЩ противоракетен щит в Европа
 
"Руската програма за модернизация на въоръжените сили на страната не означава, че Москва иска да бъде въвлечена в нова въоръжена надпревара."

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с висши военни офицери и представители на оръжейната индустрия на третото от серията съвещания в черноморския курорт Сочи, посветени на развитието на руските въоръжени сили.

"Не смятаме да догонваме или да изпреварваме някого. Просто искаме да наваксаме изоставането, допуснато в края на 1990-те години и началото на XXI век, когато въоръжените ни сили и предприятията от отбранително-промишления комплекс (ОПК) бяха хронично недофинансирани", изтъкна руският лидер.

Путин каза още, че докато руският отбранително-промишлен комплекс е успял да увеличи продукцията си, някои производствени цели не са били изпълнени. Той също така подчерта нуждата от продължаване усилията за замяна на вносните оръжейни компоненти с местно произведени.
 

Основна тема на третото съвещание бе реализацията на държавните поръчки в сферата на отбраната. На срещата трябва да бъдат определени мерки, които да повишат ефективността на взаимодействието на Министерството на отбраната и предприятията от ОПК.

Това е третата среща по военни въпроси през последните дни, което отразява отделяното от руския лидер внимание върху модернизирането на армията на фона на напрежението със Запада заради Украйна.

Вчера Путин съобщи, че Русия няма да гледа безучастно изграждания от САЩ противоракетен щит в Европа и че има нови оръжия, които могат да проникнат през отбраната.



Няма коментари:

Публикуване на коментар