Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2015 г.

Демокрация? Какво може и какво не може да говорим според самите нас?

Проучване открива интересна автоцензура в обществото

По принцип повечето хора по света, и особено в САЩ, подкрепят свободата на словото. 


Въпросът обаче е, че има тънка граница между един от най-важните принципи на демокрацията и някои от най-специфичните му форми.

Ново проучване, което обхваща 38 страни, разкрива, че много хора правят разлика между свободното слово и речите, които... отиват прекалено далеч. Като например такива за сексуално различие или насилствени протести.

Сравнено с останалата част на света, американците възприемат по-добре подобни теми да бъдат обсъждани в обществото.

В глобален мащаб най-одобряваните речи са тези, които критикуват политическия елит. Според 8 от 10 души всеки от нас трябва да бъде свободен да коментира (и то в негативен аспект) работата на правителството, което управлява държавата му. Забелязва се тенденция, според която по-образованите хора държат повече на това свое право, спрямо по-неуките им сънародници.

Интересното е, че въпреки това в почти всяка една от изследваните страни мнозинството смята, че управляващите имат право да се намесват, когато става въпрос за насилствени форми на протест.

Според 44% от анкетираните в Щатите държавата няма никакво право да цензурира речи, подбуждащи омраза и насилие спрямо нея. За сметка на това 51% мислят по точно противоположния начин.

Може би като резултат на съветския комунистически режим и Студената война, 60% от поляците толерират подобен род публични изяви.

Също толкова „демократични“ са и резултатите, когато говорим за публично проява на сексуално различие.

Единствено в Испания (70%), САЩ (52%) и Полша (50%) повече от половината хора смятат, че е нормално човек да признае хомосексуалността си пред голяма аудитория. Все пак се забелязва тези проценти постепенно ще се увеличават, тъй като младите (между 18 и 29 години) се оказват най-толерантни спрямо гей обществата.

Да кажеш нещо против религиите също се смята за престъпление от много хора по света.

В глобален мащаб само 35% от анкетираните смятат, че няма проблем публично да се осъмниш в правотата на християнството, мюсюлманството и т.н.

Подобна е и ситуацията, когато заговорим за малцинствата. В по-малко от половината страни изричането на лоши думи спрямо тях се води за приемливо. 




No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар