Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2015 г.

Велизар Енчев: Одобрението на ЕС за „Турски поток” е енергиен шамар за България

"Очевидно нашите партньори в ЕС не оцениха слугинската политика на ГЕРБ, „Патриотичен фронт", Реформаторския блок и АБВ..."

"Одобреният от Европейския съюз газов проект „Турски поток", който ще пренася руски газ от турската граница за Гърция и Австрия, е енергиен шамар за България", заявява председателят на партия „Движение за радикална промяна „Българската пролет" Велизар Енчев.

„Преди седмица руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Москва не разглежда вариант за строителство на газоразпределителен център или разклонение от газопровода „Турски поток" на територията на България. При това положение, ролята на разпределител на руския газ за Европа, вместо от България, ще бъде поета от Турция, а Гърция ще получава годишно над 200 млн. евро само от транзитните такси. Без съмнение, управляващата партия ГЕРБ е най-отговорна за елиминирането на българското трасе на газопровода „Южен поток". Доказателство за това е признанието на вицепремиера Румяна Бъчварова, която преди десет месеца заяви следното: „Бойко Борисов е премиерът, който спря три големи руски енергийни проекта - за газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори". Очевидно нашите партньори в ЕС не оцениха слугинската политика на ГЕРБ, „Патриотичен фронт", Реформаторския блок и АБВ и защитиха интересите на Турция и Гърция, а не на България. Това е основание опозицията в Народното събрание да поиска вот на недоверие на кабинета на четворната коалиция - заради провала на управляващите в енергийната сфера", подчертава Велизар Енчев. 


„Българската пролет" призовава прокуратурата да се самосезира за извършено престъпление по служба от министър-председателя на България Бойко Борисов, водещо до пропуснати ползи от стотици милиони левове за българската страна. Доказателство за това престъпно деяние е самопризнанието на вицепремиера Румяна Бъчварова", посочва В. Енчев.

Той призовава прокуратурата да установи дали отговорните лица в изпълнителната власт са се облагодетелствали от „доброволния и съзнателен отказ газопроводът „Южен поток" да минава през територията на Република България".

Няма коментари:

Публикуване на коментар