Зима

Зима
Пролет

19 ноември 2015 г.

Как ще ги стигнем румънците?

С това репресивно управление в България няма да има икономически растеж, а задълбочаващо се отчаяние...
 
Румънското правителство взе решение да бъдат намалени ставките по основните налози в страната. 

Понижават се както основни данъци като ДДС и плоският данък за физическите лица и фирмите, така и акцизите, и социалните осигуровки за периода 2016-2020 г.

Тези промени са част от „План за фискални облекчения в Румъния 2016-2020", като по-голямата част от промените се предвижда да влязат в сила още в началото на 2016 г., а други пък ще започнат своето действие през следващите три години.

ДДС се понижава от 24% на 20% за всички стоки и услуги от 1 януари 2016 г., но за някои основни храни вече има специално облекчение.

В средата на тази година за месото, рибата, плодовете и зеленчуците данъкът бе редуциран до едва 9%, което, напук на негативните прогнози, не намали приходите в хазната, а напротив -  повиши ги заради ръста на потреблението.

За сравнение – в България се приема въвеждането на данък „вредни храни”, вместо да се стимулира консумацията на полезни храни чрез намаляването на данъка върху тях.

Също така, в България изобщо не се говори как да се променят данъчните ставки така, че да се увеличи потреблението и да се облекчи положението на все повече обедняващия българин. Българското правителство в последните месеци въвежда не само данък върху вредните храни, но и предвижда увеличаване цената на винетките, въвежда данък „уикенд” и данък „градинката на баба”, увеличава акциза на цигарите, занимава се с казаните за варене на ракия, вместо да помисли как да стимулира потреблението на гражданите и събираемостта на данъците.

Но, както казва народната мъдрост, каквото си направиш сам, и Господ не може да ти го направи. Глупостта не е порок. Но когато е на държавно ниво се превръща в заплаха за просперитета и дори за оцеляването на една нация.

Освен всичко друго, правителството на Румъния предвижда второ понижение на ДДС от началото на 2018 г. Тогава процентът на данъка върху продажбите ще бъде намален до 18%.

Съседите ни ще понижат и плоския данък върху данъците на физическите лица и върху печалбите на компаниите. Това ще стане от 1 януари 2019 година.

Румънското правителство е преценило, че 16-процентният данък върху дивидентите, който бе въведен в началото на годината, не е ефективен и само след месец и половина ще бъде отменен.

Властите в Букурещ планират и понижаване на акцизите върху горивата, алкохола и други продукти от 1 януари 2016 година.

А в България, с приетите от парламента на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предстои драстично увеличение на акциза върху енергийните продукти, ползвани като горива за отопление, поскъпване на евтините цигари и сериозно поскъпване на скъпите марки, ограничения за носенето на свити с насипен тютюн цигари, както и затягането на контрола върху извеждането на бандеролни стоки от данъчните складове и транспортирането им до други складове.

Вдига се акцизът за газьола за отопление от сегашните 50 лв. на 645 лв. за 1000 литра. 13 пъти скача и ставката за керосина. За тежките горива и за енергийните продукти, използвани за отопление, скокът е от сегашните 50 на 400 лв. за 1000 литра. За използването на втечнен нефтен газ (LPG) за отопление, който към настоящия момент не се облага, вече ще се плаща по 340 лв. за 1000 литра.

Румънците обаче продължават да ни дават пример. Те намаляват и социалните осигуровки от 1 януари 2017  г. За работниците удръжката намалява от от 10,5% на 7,5%, а за работодателите - от 15,8% на 13,5%.

Всички тези мерки не само ще стимулират икономиката на Румъния чрез увеличаване на потреблението, но и ще доведат до консумация на повече полезни храни за сметка на вредните, а също така ще увеличат възможността за отваряне на нови работни места.

Как ще ги стигнем румънците? Ами, няма да ги стигнем.

С това репресивно управление в България, което се старае хазната да се пълни за сметка на и без това покрусения от бедност народ, а не чрез намаляване на данъчната тежест, за да се увеличи потреблението, няма да има икономически растеж, а задълбочаващо се отчаяние.

Търпението на народа към глупостта и дебелоочието обаче също има своя предел. И мисля, че той е прехвърлен.


Лидия Делирадева, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар