Зима

Зима
Пролет

19 ноември 2015 г.

Мария Захарова: Русофобията е тенденция от миналия сезон, а през новия на мода са прагматизмът и реализмът

"Русия се надява, че политиците в България в бъдеще ще се въздържат от необосновани обвинения, много гръмки и много странни изявления срещу нея"

Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова коментира неотдавнашното интервю на българския президент Росен Плевнелиев за британския вестник "Индипендънт", в което той обвини Русия в "подривни действия" на Балканите, пише РИА Новости.

Във въпросното интервю Росен Плевнелиев заяви, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа. Българският президент също така каза, че руската армия все по-често навлиза в "зоната за сигурност" във въздушното пространство над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчертал е Плевнелиев.

"Президентът направи, меко казано, странен извод за това, че точно Русия стои зад неотдавнашните кибератаки срещу сайтовете на правителствени ведомства и ЦИК на България", каза Захарова.

"Ако погледнете това интервю, веднага се набива на очи абсолютният дефицит на аргументация, навсякъде се повтарят вече използвани или изоставени клишета", заяви говорителката на руското външно министерство.

Захарова посъветва "да бъдат намерени компетентни помощници, които биха могли да предпазят българския държавен глава от по-нататъшни груби грешки, а те по-скоро са такива, и да се използват професионални термини за описване на случващото се".

Според нея "русофобията е тенденция от миналия сезон". "А през новия сезон на мода са прагматизмът и реализмът. Бихме посъветвали тези, които предпочитат да следват модата, без да имат собствен стил, да следят световните тенденции", отбеляза говорителката на руското МВнР.

Тя изрази надежда, че в София ще се въздържат от подобни изявления в бъдеще. "Бихме искали да се надяваме, че в бъдеще политиците на страната, чийто народ е свързан с Русия с вековни връзки на приятелството, ще се въздържат от подобни неоснователни, много гръмки и много странни изявления“, подчерта Захарова.

Захарова опроверга също така, че руски самолети били нарушавали въздушното пространство на България.

"Официално случаи на нарушаване на българските въздушни граници не са регистрирани от българските средства за обективен контрол", заяви Захарова на брифинг.



Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар