Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2015 г.

"Спящи" агенти на Ислямска държава са наводнили Европа

Смятат ги за най-ценния човешки материал в тила на врага. Не знае ли Европа това? Едва ли...
 
Още през ранната есен, в пика на "великото преселение на народите", запознати предупреждаваха – обърнете внимание на странностите в човешкия поток от Близкия изток, пише "Комсомолская правда". 

Странностите се набиваха на очи. Сред бежанците имаше прекалено много млади здрави хора. Благодушните европейци утешаваха сами себе си – те се спасяват от войната, не искат да воюват, да им помогнем по-скоро на тези прекрасни и обезправени хора.

Но "обезправените" желаеха нещо непонятно. На тях не им бяха нужни убежище и жителство в европейските страни „от втория ешелон“, те се стремяха към истинския Стар свят, в сърцето на Европа.

И отново европейците намираха обяснение на това – в Германия и Франция социалните помощи са по-големи от Унгария и Румъния. Дали тези бежанци се нуждаеха от помощи – това също е голям въпрос.

Повечето от тези мъже са въоръжени със скъпи смартфони, в които са качени програми, помагащи им да намират "дупки" в границите и да избягват патрулите.

Те бяха облечени с маркови дрехи, които и в Близкия изток струват много. Те се отнасяха с леко презрение към хуманитарните помощи, събирани от местните.

Ако по маршрута им възникваха някакви препятствия под формата на граници или полицейски кордони, по стара източна традиция те изтикваха напред жените и децата, а след това започваха агресивен спектакъл за пресата или силов пробив.

Забравили да почистят "подвизите" си

По време на една такава силова акция се случи инцидент. Унгарската журналистка от канал N1TV Петра Ласло спъна немлад бежанец с дете на ръце, който пробиваше полицейския кордон. Негодуванието на европейската преса беше безгранично, започвай с „вън от професията“ до опит за образуване на наказателно дело. Петра беше изгонена от телевизията, а Осама Абдул Мохсен беше обвит в европейска слава. Кметът на Мадрид му осигури работа като футболен треньор, а за сина му беше организирана среща с Кристиано Роналдо.

Само че Осама бил забравил да прочисти акаунтите си в интернет и бързо беше установено, че бежанецът от сирийския град Те Абярд е воювал в подразделението на Ал Кайда – Фронта ан Нусра от 2011 г. Защо той и хиляди негови съратници толкова бързо и агресивно се преселиха в Европа, стана окончателно ясно едва след парижките терористични актове, пише руското издание.

Журналисти от "Комсомолская правда" са открили в интернет цяла база такива подозрителни хора, преселили се от Ирак. Базата е събирана от „Бюро за външни връзки на Ирак“ въз основа на акаунти от социалните мрежи. Някои страници вече са премахнати, но повечето все още са активни. И те сочат: мнозина бежанци са служили в редица паравоенни формирования, влизащи в състава на Ислямска държава. Някои от тях просто са дезертирали от иракската армия или спецчастите.

Сега тези "бежанци" равномерно са се заселили из цяла Европа – от Финландия и Швеция до Германия, Франция или Гърция. Тези хора едва ли се водят на някакъв специален отчет или надзор от страна на европейските правоохранителни органи. И дори и те да са влезли в полицейските бази, това нищо не означава.

Човек може да живее в Европа и пет, и десет години, да се ожени и да има деца, да се сдобие с достойна професия. Но в един не много прекрасен ден до него в джамията или на улицата ще се приближат "благочестиви" хора и ще кажат: "Здравей, скъпи Омар, Аллах да продължи дните ти. Как живееш сред неверниците? Помниш ли как воюваше в Асаиб ал Хакл? Помниш ли клането в Диял, на петъчната молитва? Братята имат нужда от твоята помощ, ние ще се погрижим за семейството ти...".

Парижките терористи също говореха френски без акцент. И живееха във Франция от не една година. „Спящи агенти“ - така наричат такива хора във всички разузнавания по света. И ги смятат за едва ли не най-ценния човешки материал в тила на врага, който може да бъде активизиран във всеки един момент. С едно щракване на пръстите.

Не знае ли Европа това? Едва ли, заключава руското издание.



Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар