Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2015 г.

Полша няма да приема мигранти, Чехия настоява за затваряне на границите на Шенгенското пространство

"Полша не може да приеме мигранти според квотите на ЕС след вчерашните атаки в Париж."
 
Това заяви днес бъдещият полски министър по европейските въпроси Конрад Шимански, цитиран от Ройтерс и ТАСС. 

В коментар, публикуван от местен новинарски портал, Шимански отбелязва, че встъпващото правителство не е съгласно с ангажимента на Полша да приеме дела си от преселването на имигрантите в ЕС и сега "изправени пред трагичните актове в Париж, не виждаме политически възможности да изпълним (това)". 

В отделно интервю за полското радио РМФ ФМ той каза следното: "Решението (на Съвета на ЕС) важи за всички страни от ЕС, но е много трудно да си представим прилагането му днес". 

Шимански поема поста от понеделник, когато ще положи клетва новото от правителството, сформирано от победителя на изборите миналия месец - партията Право и справедливост (ПиС). 

Друг от новите министри - на външните работи Витолд Вашчиковски, заяви в интервю за същото радио, че Полша ще подходи предпазливо към въпроса с приемането на бежанци и няма да допусне хора, представляващи заплаха за страната. 

Първият вицепремиер на Чехия и председател на популисткото движение АНО ("Действие на недоволните граждани 2011") Андрей Бабиш пък призова да се затворят границите на Шенгенското пространство. 

"Европа е в състояние на война с тероризма. Настъпи ситуация, когато най-накрая сме длъжни да вземе конкретни мерки. Мисля, че ще се случи това, за което постоянно настоявам - затваряне на шенгенските граници", посочи чешкият вицепремиер. 

"Ужасно е, че осем злодеи са способни да извършат терористичен акт с такива мащаби. Европа трябва в крайна сметка да започне да действа. Европейските политици винаги само коментират случващото се и нищо не предприемат", подчерта Бабиш, цитиран от ТАСС.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар