Зима

Зима
Пролет

19 ноември 2015 г.

АБВ, незабавен импийчмънт, но за вашия лобист проф. Станков

Абсолютно целенасочено и закулисно проф. Иван Станков прокара поправка в закон, която реално ощетява бюджета с не по-малко от 30 милиона лева...
 
Тия дни в АБВ се възбудиха силно от някакво си изявление на президента Плевнелиев, но си затвориха плътно очите за наглия антинароден лобизъм, който демонстрира депутатът им проф. Иван Станков.

Всичко тръгна от едно интервю на държавния глава пред "Индипендънт", че Русия водела хибридна война на Балканите.

Тук въобще нямам идея да защитавам Росен Плевнелиев, но, първо, тази теза се търкаля от много отдавна в публичното пространство и, второ, това, че я е повторил на глас президент, от когото реално нищо не зависи в управлението на страната, я превръща в безобидна изцепка и може би най-смелата изява на нашия държавен глава, който поне във финалната година от мандата си явно навлиза като истински "ястреб".

По света импийчмънт искат за къде-къде по-сериозни неща - тежки престъпления, вреден за държавата лобизъм, корупция за милиарди или поне една френска любов в Овалния кабинет. У нас импийчмънтът за Росен Плевнелиев изглежда мотивиран не толкова от някакъв проблем, създаден за страната ни, колкото от желание да направим добро впечатление на Москва.

Господа от АБВ, вашите избиратели не са в Русия, а в България и тази седмица техният интерес бе много по-сериозно засегнат от наглия лобизъм на депутата от вашата група проф. Иван Станков (на снимката). На заседание на комисията по земеделието и храните на 11 ноември той абсолютно целенасочено и закулисно прокара поправка в закон, която реално ощетява бюджета с не по-малко от 30 милиона лева.

Става въпрос за забраната офшорни дружества да притежават земеделски земи в България и налагането на глоби за тези, които нарушават закона. Решението е факт още от април 2014 г. и трябваше да влезе в сила в началото на 2015 г. Тогава обаче бяха направени промени, които отложиха старта на глобите за месец май, но и тогава срокът бе отложен отново - този път за 1 октомври.

Но какво се случи тази седмица в парламента. Вместо държавата да започне да глобява офшорните фирми, които притежават не по-малко от 300 хиляди декара земеделски земи в цялата страна, проф. Иван Станков тихомълком опита да отложи старта на глобите с цели 2 години - от 1 октомври 2017 г.

Всеки, който желае, може да види стенограмата от заседанието на комисията в парламента и да си направи съответните изводи за начина на действие на депутата Станков и истинските му мотиви.

Пред колегите си устно, без въобще да е внасял предложението в писмен вид, професорът предлага изменение в параграф 13, точка 4 в Закона за опазването на земеделските земи, като прочита на глас само промяната: "думата 2015 се заменя с думата 2017". Естествено, останалите депутати в първия момент не разбират какво точно се иска от тях и гласуват промяната.

Те са много лесно заблудени от колегата Станков и защото на същото заседание се обсъжда съвсем различен закон, а професорът прави предложението за промяна на края на заседанието на комисията.

Но нека обясним защо всъщност държавата иска да отнеме земеделските земи от офшорните дружества. Основните причини са две - първо, те реално нямат намерение да се занимават със земеделие, а единствено със спекулативни покупко-продажби на земята и, второ - продавайки на инвестиционни посредници, не обявяват реалната стойност на всяка сделка и ощетяват държавата, плащайки по-ниски такси. Голяма част от парите по тези сделки веднага се изнасят от страната.

Интересът очевидно е много силен, след като налагането на глобите се отлага вече за 3-ти път и един професор си позволява да разклати така репутацията си, като дава абсолютно безсмислени обяснения за постъпката си от рода на "засягат се интереси" и "срокът се удължава, но не отпада изискването офшорните компании да се освободят от нивите".

Как в България ще накараш някого да спазва закона, ако не можеш да го глобиш, при положение че дори и наказанията обикновено не спират никого?

Така че едва ли някой трезвомислещ човек би се усъмнил: проф. Иван Станков не обслужва интересите на народа, той действа лобистки срещу хората и в интерес на офшорните фирми. Като в конкретния случай финансовият интерес е за не по-малко от 30 милиона лева от глоби.

АБВ, ето това е един истински повод за моментален импийчмънт..
.

Слави Ангелов, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар