Зима

Зима
Пролет

7 ноември 2015 г.

"Има ли все още някой, който да е Charlie?"

Публикуваните в седмичника Charlie Hebdo карикатури за катастрофата на Airbus А321 предизвика остра полемика в Русия.

В едната карикатура се виждат фрагменти от самолета, падащи върху главата на джихадист, под заглавие: „Руската авиация засилва бомбардировките си". 


На другата рисунка, озаглавена „Опасностите на руските нискотарифни компании", Charlie Hebdo показва черепа на жертва на катастрофата, която си мисли: „Трябваше да взема „Ер Кокаин".
 

Това е "богохулство, нещо, което няма никаква връзка с демокрацията", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, пише Le Figaro

"Тази публикация няма абсолютно никакво място в нашата обществена система, в нашата мултирелигиозна и мултинационалта страна", добави говорителят, подчертавайки, че много от неговите съграждани се чувстват оскърбени от рисунките.
 

„Тя е показателна за дълбочината на моралната криза на западното и френското общество", посочи ръководител на партията „Справедлива Русия". Според депутата „тези хора, които рисуват по този начин, са просто морални перверзници".
 

В профилите си в Туитър и Фейсбук говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова критикува карикатурите като "евтина провокация" и „обскурантизъм". 

"Има ли все още някой, който да е Charlie?", пита тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар