Зима

Зима
Пролет

5 ноември 2015 г.

ГЕРБ vs президента: Отхвърлиха ветото "Бакалов"

159 депутати от всички партии без Реформаторския блок гласуваха "за" закона в сегашния му вид
 
Парламентът, доминиран от ГЕРБ, категорично отхвърли ветото на президента върху Закона за военното разузнаване.

159 депутати от всички партии без Реформаторския блок гласуваха "за" закона в сегашния му вид и против искането на Плевнелиев за промяна. 15 бяха против, а двама се въздържаха.

Президентът искаше отмяна на поправката, с която парламентът реши, че шефът на военното разузнаване може да е единствено военнослужещ на действителна военна служба.

Изменението бе прието преди около месец и пряко удари досегашния шеф на службата Йордан Бакалов, който не е военен.

Заради промяната Бакалов, който дълги години бе депутат от СДС, подаде оставка, но министърът на отбраната Николай Ненчев не я прие.

Премиерът Бойко Борисов пък поиска президентско вето върху промените в закона, които "свалят" Бакалов от поста. Не след дълго и държавният глава върна изменението и поиска да се върне старото положение.

Преди гласуването бившият военен министър, а сега депутат от БСП Ангел Найденов, обяви ветото за безсмислено и обвини президента в пристрастие.

Реформаторът Атанас Атанасов пък го обвини, че персонифицира въпроса, а право да казват кой да е шеф на военното разузнаване е от компетенцията на други институции. Той беше категоричен, че Реформаторите не са предлагали Бакалов за военното разузнаване и не извиват ръцете с ветото.

Ген. Михо Михов също застъпи позицията, че не цивилен, а военен трябва да е начало на службата./Dnes.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар