Зима

Зима
Пролет

17 ноември 2015 г.

Митко Щерев vs Маричков и Дундаков

Повод за недоволството на Митко Щерев стана общото събрание на сдружението „Музикаутор", което се занимава именно с парите от авторски права на композитори и текстописци.

Основателят на „Диана експрес" избесня, когато в управителния съвет за пореден път място намериха Маричков, Васил Гюров и композиторите Ясен Козев и Петър Дундаков.

„Маричков е несменяем! Там е вече 10 години, Ясен Козев - 7 години, а Гюров - девет. Висят и нищо не правят, освен да си гласуват високи заплати", възропта Щерев. Той обвини „щуреца", че заедно с Дундаков половин година не са стъпвали на заседание на управителния съвет и било редно да бъдат изключени. Според него са се извинили и с „честна пионерска" са обещали да започнат да ходят на заседанията. „Колеги! Засрамете се!", обърна се композиторът към двамата в свое отворено писмо, разпратено вчера до медиите.

В същото време се оказа, че на Кирил Маричков не му пука много за нападките на Митко Щерев. На молбата на „Всеки ден" да коментира призива му да се откаже от „Музикаутор" той отговори вяло и без никакво доловимо вълнение от темата: „Не ми се занимава с този въпрос. Нека всеки да си тегли последствията от това, което говори". Маричков дори не подозирал за недоволството, което е предизвикало преизбирането му у неговия колега от „Диана експрес". Той не отдаде никакво значение на въпроса дали е ходил на събрания на „Музикаутор", или не.

„Нямам притеснения относно собствената си личност. Този управителен съвет и всичко останало са дреболии, които не ме интересуват", каза той. Но не можа да обясни защо в такъв случай не се откаже от членството си там.

Според хора от музикалния бранш зад недоволството на Щерев прозира желанието му самият той да се занимава с разпределението на парите в „Музикаутор". 


Композиторът от години е в особени отношения с повечето от изпълнителите на песните му. Той протестира, донякъде с право, че певците печелят високи хонорари, изпълнявайки песните му, а на него не му се отчитат дори законно полагащите му се стотинки. 

Митко Щерев от години е забранил на Лили Иванова да пее песните му, но въпреки това на участия в провинцията тя си позволява да нарушава авторското му право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар