Зима

Зима
Пролет

20 декември 2015 г.

Лиляна Павлова: Връщане назад няма, 2 милиона винетки вече са на пазара

Правителствата назад са допуснали сериозна грешка като не са актуализирали цените
 
"Връщане назад няма, 2 милиона винетки вече са на пазара."

Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по БНТ.

„Новите винетки не са незаконни. Наслушах се много на тези спекулации в последните дни. Те са обнародвани в "Държавен вестник" още на 10 ноември”, категорична беше Павлова.

Тя изтъкна, че визията им не била обнародвана предварително, за да не залеят фалшификаторите пазара с винетки менте. Този риск щял да отпадне с въвеждането на новата електронна система за тол-такси и винетки, които щели да са и по-справедливи за обществото.

Старите стикери ще могат да се използват до края на януари догодина. „ВАС обяви, че основание за дело няма и всичко е публикувано законово. Винетките няма да бъдат изтеглени от пазара, те вече са отпечатани и разпространението им е факт”, увери министърът.

По отношение на новите цени на стикерите Павлова отбеляза, че правителствата назад са допуснали сериозна грешка като не са актуализирали цените им всяка година с по около 5 лева, за да не се налага по-сериозна промяна, както в момента, с около 8 лв. на месец.

Министърът допълни, че България е сред малкото страни в Европа, в които няма пътен данък, а само стикери. „В Германия например има винетки само за някои пътища, но там всички шофьори плащат допълнително налог”, отбеляза Павлова.

По думите й българското правителство също е можело да въведе пътен данък, запазвайки ниските цени на винетките, но това щяло да доведе до много по-високи такси за ползване на републиканската мрежа.


„Подходихме изключително сериозно и избрахме по-социалния и достъпен модел”, категорична беше Павлова.
 Лиляна Павлова

Няма коментари:

Публикуване на коментар