Зима

Зима
Пролет

20 декември 2015 г.

СЕМ глобява БНР заради ирония

Петър Волгин: Пожизненият председател на СЕМ е получил спешна политическа поръчка за отстраняването от ефир на предаването „Деконструкция"
 
 Съветът за електронни медии е съставил акт на БНР за административно нарушение заради предаването „Деконструкция" на Петър Волгин.

Държавното радио може да бъде глобено с 3 хил. лв. заради предаването, което системно отказва да спазва изискването за плурализъм на мненията, което е задължително за обществените медии. 

В регулаторния орган има оплаквания относно съдържанието на „Деконструкция" - често се говори срещу Реформаторския блок и ГЕРБ, срещу НАТО, но тяхното мнение не намира място в предаването, обяснява председателят на СЕМ Георги Лозанов пред „Епицентър".

Актът за административно нарушение ще бъде разгледан по същество, когато в регулаторния орган дойде възражението на БНР. Ако на държавното радио бъде наложена глоба, тя няма да бъде платена от водещия, допълва Лозанов.

Петър Волгин реагира бурно на решението на медийните надзорници. Във Фейсбук той публикува и своята гледна точка по казуса: 


„Пожизненият председател на СЕМ е получил спешна политическа поръчка за отстраняването от ефир на предаването „Деконструкция". Първата стъпка към тази високохуманна цел беше направена онзиден, когато разбрахме, че СЕМ е съставил акт на БНР за административно нарушение. Визира се едно конкретно издание на „Деконструкция", където са открити тежки „погазвания на закона". 

Кои са основните нарушители и какви са техните грехове според надзорния орган? Първо, виновен съм аз, задето съм си позволил да критикувам политиката на европейските и американските елити, които се стремят да наложат своите представи за управление по целия свят. Второ, виновна е Калина Андролова, задето си е позволила да критикува поведението на Росен Плевнелиев. И трето - чуйте, чуйте, това ми е любимото, виновен е Божан Петров, задето говори с ирония за управляващите в България. Разбирате ли какво става!? Вече се забранява не просто критиката, забранена е дори и иронията! И документът, който прокламира това, е изготвен в СЕМ, ведомството, оглавявано от човек, който навсякъде се представя като невероятен демократ и още по-голям защитник на плурализма! 

Тъй като ние няма да спрем да критикуваме нито българските, нито чуждите управляващи, пожизненият председател ще ни тръсне още няколко подобни мракобесни акти, за да спре „Деконструкция". Така ще направи това, което винаги е правил - ще излакейства на управляващата клика като удари БНР, медията, която все още си позволява да говори свободно. 

Е, докато това стане, „Деконструкция" ще продължи до изрича на глас неудобните истини. Независимо от напъните на Георги Лозанов".
Петър Волгин

Няма коментари:

Публикуване на коментар