Зима

Зима
Пролет

6 декември 2015 г.

От утре ще се разплащаме с метални 2 лева

Първата монета от 2 лв. влиза в обращение на 7 декември.

Тя е двуцветна, като на лицевата и страна са обозначени номиналът 2 лв. и емисията 2015 г., а на обратната е разположено стилизирано изображение на Паисий Хилендарски. 


Тя тежи 9 г, диаметърът и е 26,5 мм.

Смяната на банкнотата се изисква на първо място, защото парите трябва да обслужват равнището на цените. От 1999 година досега цените са се покачили със 110%. Поради същата причина през 2002 година БНБ замени и единия лев.

Монетният двор на Народната банка е подготвил 12 млн. монети, които да заменят двулевовата хартийка в джобовете ни. Но пускането им като за начало ще бъде съобразено с търсенето.

Важно е да знаем, че хартиената банкнота от два лева ще продължи да бъде законно платежно средство за неопределен период от време. Тоест, до когато я има в портфейлите на българите.

През последната седмица централната банка проведе национална информационна кампания за новата разменна монета в клоновете на всички търговски банки, пощенски станции, аерогари, гранични пунктове, градския транспорт, големи търговски вериги и др.

Експерти предупреждават, че преминаването към металните пари може да създаде временни неудобства - монетите са по-тежки от хартиените пари и ще изискват инвестиции за съхранение и превоз от страна на банки, търговски вериги и частни компании от сферата на услугите. Монетите са неудобни и за потребители, които предпочитат електронни разплащания.

Намерението за смяната на хартиените двулевки беше обявено още през 2013 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар