Зима

Зима
Пролет

5 декември 2015 г.

Националният фронт събира близо 30% на регионалните избори във Франция

Партията на Марин льо Пен е начело в намеренията на избирателите за първия тур

 Броени дни преди регионалните избори, в които крайнодесните стартират от първа стартова редица, управляващите във Франция социалисти и дясната опозиция хвърлят последни сили в битката за мобилизиране на електората им, за да контрират очакваното настъпление на Националния фронт (НФ) на регионалните избори, предаде Франс прес.

Необичайно заемайки позиция в навечерието на избори, директорът на влиятелния левоцентристки всекидневник "Монд" Жером Фенолио нарече партията на Марин льо Пен "самозванец", който "представлява голяма заплаха за страната".

Вчера - последния ден от предизборната кампания, позабравена покрай парижките атентати, нова анкета потвърди, че НФ все още е начело в намеренията на избирателите за първия тур, насрочен за утре.

За Фронта смятат да гласуват средно 29,5 на сто в национален мащаб - резултат, надхвърлящ събрания от опозиционната партия "Републиканците" на десния бивш президент Никола Саркози и от съюзниците му центристи (28,5 процента), докато социалистите на приемника му Франсоа Оланд са на трета позиция с 23 на сто от евентуалните гласове.

"Три седмици след атентатите, в разгара на извънредното положение, неделният вот неочаквано добива историческо измерение", коментира в. "Паризиен".

"Това са регионални избори, но същевременно ще се разглеждат на общонационално и на световно равнище", отбеляза водачът на социалистите Жан-Кристоф Камбаделис пред телевизия Бе Еф Ем.

След миналогодишните си пробиви на общинските и на европейските избори НФ е амбициран да предизвика безпрецедентен политически шок на регионалния вот, последен за Франция преди президентската надпревара през 2017 г. Льо Пен се радваше вече месеци на вятър в платната, но травмите от джихадистките нападения в Париж, взели 130 жертви на 13 ноември, явно възпират устрема й.

Последните допитвания от днес я поставят начело в 4 до 6 от общо 13-те региона, участващи в разиграването. Победа във втория тур на 13 декември се очертава за нея най-малко в два региона - нещо небивало.

Марин льо Пен е безспорен фаворит на север, в областта Нор-Па-дьо-Кале-Пикардия, откъдето се кандидатира. Племенницата й Марион Марешал-Льо Пен излиза начело в сондажите на Юг, в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг.

Данни от проучване, поместени в четвъртък в "Монд", сочат и възможността НФ да вземе надмощие в големия източен регион, Елзас-Шампан-Ардени-Лотарингия, където го наложи "стратегът" и дясна ръка на г-жа Льо Пен - Флориан Филипо.

Несигурен остава обаче резултатът в други региони като Бургундия-Франш-Конте (Централна и Източна) или Нормандия (Северозападна Франция).

През последните часове от кампанията десницата и левицата се състезаваха в призиви за мобилизация, отправяни към електорат, наполовина разколебан дали да гласува.

"Който не гласува, дава глас за НФ", отсече лидерът на социалистите и прикани "всички французи" да направят "едно гражданско усилие".

"Поемем ли риска да имаме региони, клонящи към НФ, ще добавим и нови злини към старите", предупреди човек номер две в ръководството на "Републиканците" - Натали Косюско-Моризе, напомняйки за парижките атаки.

Оглавявайки днес всички френски региони без един, социалистите може да запазят първенството в три или четири. Партията на Франсоа Оланд засега не печели от рейтинга на френския президент, скочил заради действията му след атентатите.

Вредят й разногласията в левицата и скромните икономически постижения на изпълнителната власт, допуснала рекордна безработица от 10,2 на сто.

Десницата все още се надява да спечели в повечето региони, но междувременно видя в анкетите след атентатите как електоратът й обръща гръб и заглежда НФ, чиято националистическа и антимигрантска риторика извлече максималното, заплашвайки с "радикалния ислям".

Изборният резултат до голяма степен ще зависи от поведението на социалистите и "Републиканците" във втория тур в регионите, които може да се съблазнят от крайната десница - ще тръгнат ли към отказ от амбициите и съюзяване, за да й препречат пътя, или към триъгълни комбинации, способни да затвърдят победата й.

Премиерът социалист Манюел Валс заяви, че е готов "на всичко", за да спечели срещу НФ, но на десния фланг Никола Саркози отхвърли възможността да се формира "републикански фронт".

Мобилизацията срещу крайнодесните надхвърля политическите рамки: след работодателите в началото на седмицата вече и два от основните синдикати във Франция - протестният Се Же Те и реформисткият Се Еф Де Те, призоваха хората "да не си стрелят сами в крака", като гласуват за НФ, защото ще влязат "в задънена улица".


Марин льо Пен

Няма коментари:

Публикуване на коментар