Зима

Зима
Пролет

5 декември 2015 г.

Европейски фирми осигуряват интернет достъп на "Ислямска държава"

В Сирия и Ирак са инсталирани хиляди устройства, които позволяват да се установи сателитна връзка с интернет
 
Европейски фирми осигуряват техническо оборудване за интернет достъп на групировката "Ислямска държава" (ИД), която използва глобалната мрежа за своите комуникации и пропаганда, пише германското сп. "Шпигел".

Нито една терористична организация не използва интернет толкова успешно, за да рекламира себе си и да набира последователи, както ИД. А групировката действа в райони, където телекомуникационната инфраструктура е силно разрушена.

Как се съчетават тези неща? Отговорът е позорен за Европа: има и европейски фирми, които предоставят възможност на терористите да разпространяват своята пропаганда, изтъква изданието.

Не е ясно дали тези компании правят това съзнателно, но важното е, че те биха могли да знаят, показват документи, до които е получило достъп списанието. А от техническа гледна точка те могат да прекъснат съобщителните канали - веднага и без особени усилия.

Според "Шпигел" в Сирия и Ирак са инсталирани хиляди устройства, които позволяват да се установи сателитна връзка с интернет. Голяма част от тях се намират в райони под контрола на ИД. Оборудването пристига в Сирия през Турция, а сред фирмите, които доставят интернет и необходимата техника, са водещи европейски сателитни оператори като Eutelsat от Франция, Avanti Communications от Великобритания и SES от Люксембург.

Холандското пристанище Ротердам, което е третото по големина в света, е вероятно водещият пункт, откъдето тръгват доставки на сателитно оборудване за Близкия изток.

Производителите са с централи в САЩ и Далечния изток, но клиентите са компании със седалища в Париж, Лондон или Люксембург, отбелязва германското списание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар