Зима

Зима
Пролет

17 декември 2015 г.

Небивал разлом в Полша

В Полша се надигна една от най-големите протестни вълни след 1989 година. Политиката на национал-консервативното правителство отваря небивал разлом в обществото. Говори се дори за "преврат" и "гражданска война".

В събота пред сградата на Конституционния съд във Варшава хиляди демонстранти се събраха в подкрепа на европейския избор. 


"Да разполагаш с мнозинство в Сейма не означава да упражняваш диктаторска власт", заяви Матеуш Кижовски, организатор на протеста за демокрация, в който участваха близо 50 000 души. Протестиращите носеха плакати с призиви към избрания през май президент Анджей Дуда: "Спазвай конституцията!" Това послание визира между другото и спорното назначаване на петима нови конституционни съдии – в противоречие с решението на предишния кабинет, който беше посочил други петима, пише Дойче Веле. 

Президентът Дуда закле само новоназначените и игнорира предишните. След като Конституционният съд в досегашния си състав постанови, че това решение е незаконно, Дуда възложи на правителството да внесе предложение за промяна на закона.

Име-програма

Гневът срещу този акт на президента възпламени протеста, започнал първоначално с по-скоро безобидни постинги във Фейсбук. След като Матеуш Кижовски стартира инициативата си, само за броени часове хиляди, а три дни по-късно и близо 40 хиляди поляци изразиха недоволството си в интернет. Кижовски нарече своята нова протестна структура "Комитет в защита на демокрацията" – едно многозначително име, което напомня на поляците за "Комитета за защита на работниците", основан през 1976 г. от легендарния опозиционер Яцек Курон. Вдовицата на Курон беше между първите, които подкрепиха инициативата на Кижовски в интернет.

Качински е убеден, че брат му е станал жертва на тъмен заговор

Три седмици след създаването на Комитета за защита на демокрацията, близо 50 000 негови привърженици излязоха на улицата. Група националисти се опитаха да заглушат протеста им с гръмка музика, крясъци и обиди, но не успяха. Полицията се погрижи да държи на дистанция двете групи и да предотврати опасността от сблъсъци. На следващия ден положението беше по-различно. Центърът на полската столица беше залят главно от привърженици на Ярослав Качински. 

Качински е лидер на партията "Право и справедливост" (която излъчи и президента Дуда), но сам не заема пост в правителството. Независимо от това всички го смятат за главното действащо лице. Тъкмо Качински издигна както министър-председателката, така и президента - и може да бъде сигурен, че те вярно ще го следват в осъществяването на неговите планове. 

"Ние сме истинската Полша, а не крадците и комунистите, които управляваха доскоро", заяви Качински пред събралото се множество от 20 000 души, които посрещнаха думите му с ликуване.

Качински съзнателно нажежава

Лидерът на "Право и справедливост явно съзнателно нажежава атмосферата. В телевизионно предаване преди демонстрацията той нарече критиците си "предатели" и „най-гадния вид поляци”. В отговор интернет направо преля от коментари. И още същия ден се появиха тениски с демонстративен надпис: "Най-гадният вид поляци".

Но с това далеч не се изчерпва списъкът на демонстрациите през последните дни. Нека да споменем и месечното молитвено шествие на Качински и привържениците му пред президентската резиденция, което този път беше ескортирано от почетната гвардия на полската армия. Шествието се провежда всеки месец от шест години насам и е в памет на жертвите на самолетната катастрофа край Смоленск, при която през април 2010 г. загинаха тогавашният премиер Лех Качински и още 95 души. По случая бяха проведени няколко разследвания, които недвусмислено показаха, че катастрофата е станала по вина на пилота. Независимо от това сегашното полско правителство възнамерява да поднови разследването. Качински заяви, че ще бъде издигнат паметник на жертвите и "скоро цялата истина ще излезе на бял свят".

Хората са се смразили

Полша отдавна не е преживявала подобни напрегнати времена. Особено тревожно е, че хората почти не разговарят едни с други, че не обсъждат случващото се. Вместо разговори се водят битки и се надигат вражди, включително и в социалните медии - сякаш едни срещу други са се изправили заклети врагове, а не хора с различни мнения.

Повечето критици на "Право и справедливост" търсят причината в сегашното разцепление на обществото, докато привържениците на Качински хвърлят вината върху предходното правителство. Според политиците от "Право и справедливост”, острите критики в международните медии били просто доказателство за това „колко надълбоко стигат пипалата и мрежите на либералите", с две думи – всичко било просто външен заговор на либералите срещу "истинските поляци".

Преврат? Гражданска война?

Председателят на Европарламента Мартин Шулц с тревога каза, че развоят в Полша е драматичен и прилича на държавен преврат. В отговор полската министър-председателка Беата Шидло веднага поиска Шулц да се извини. Не е изключено да се стигне дори до гражданска война, предупреди пък бившият президент Лех Валенса и призова за референдум, който би могъл да доведе до саморазпускане на Сейма и оставка на президента.


И други бивши полски лидери критикуват превземането на Конституционния съд. "Правителствата си отиват, демократична Полша остава", пишат няколко бивши премиери и президенти в обща декларация. Авторитетни институции предупреждават да се спазват разделението на властите и принципите на демокрацията. Само че "Право и справедливост" не отстъпва от курса си.

Мнозина се питат как ли се стигна до такова положение. Положително не са виновни само днешните управляващи. Предходното правителство уж се водеше "Либерална гражданска платформа", но всъщност провеждаше просто неолиберална икономическа политика, обслужваше само собствената си клиентела, бизнесмените и богатите, и не се интересуваше от хората, които се оказаха неподготвени за прехода. 


Според Матеуш Кижовски, през последните 25 години поляците просто са забравили, че демокрацията не се получава даром, и че е нещо крехко. А управляващите пък били забравили, че „властта на мнозинството не означава диктатура”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар