Зима

Зима
Пролет

17 декември 2015 г.

НЗОК реши да не спазва наредбата за цените на лекарствата

Причината е недоволството на хиляди пациенти, които трябваше да сменят медикаментите си по Коледа

Здравната каса избра между недоволството на хилядите пациенти, които трябваше да сменят лекарствата си около Коледа, и неспазването на закона.

Изборът й е да не спазва постановлението на правителството, с което е издадена наредба за цените на лекарствата. 

Причината е, че здравното министерство пусна несъстоятелен документ и по настояване на пациентите и Българския фармацевтичен съюз реши да го поправи. В съобщение до медиите здравното министерство оповести, че е постигната договореност с фармацевтичния съюз текстът да действа от февруари. Договореността обаче не отменя наредбата, която влиза в сила на 16 декември. 

Така здравната каса пусна писма до районните каси, в които им казва, че няма да спазват текста.
 

Става въпрос за конкретен текст, който засяга близо половин милион пациенти – потребители на 593 лекарства за най-често срещаните заболявания – високо кръвно, диабет и др.

Какъв е проблемът

Според наредбата от 16 декември пациентите не могат да доплащат повече от 60% над стойността на най-евтиния медикамент. Например ако най-евтиното лекарство в групата струва 5 лв., а здравната каса покрива от него 1 лв., то пациентът няма право да получи с пари от касата продукт, за който да доплати повече от 8 лева. В противен случай аптеката няма да получи доплащането от един лев от касата и ще бъде глобена.
 

Лекарите не са предупредени какви медикаменти да изписват, софтуерът на здравната каса не е променен, самите аптеки през последните седмици бяха в непрекъснати преговори с производители и дистрибутори кои лекарства остават в списъка и кои се изтеглят. Пациентите пък нямат възможност да получават минимално плащане от касата, ако държат да си купуват по-скъпото лекарство, и по този начин се чувстват дискриминирани и задължени да си сменят терапията с по-евтина или да си купуват в брой лекарствата. 

Пациентските организации предложиха да има формуляр, че болният е склонен да си доплаща повече. Така около Коледа аптеките щяха да бъдат окупирани с пациенти, които трябва да се върнат при лекарите за нова рецепта.

Вакуум


Заради кратките срокове за влизане в сила на текста – той беше обнародван на 1 декември и влиза в сила на 16-и, се оказа, че няма готовност текстът да се прилага. Така фармацевтичният съюз поиска отлагане и получи обещание, че това ще бъде факт. След това обаче здравното министерство не предложи нови текстове за обществено обсъждане, вероятно защото смята да преосмисли множеството слабости и хаоса, който предизвиква наредбата.
 

Така обаче здравната каса трябва да прилага действащите текстове, т.е. да не плаща на аптеките, ако продават по-скъпи лекарства на болните. Месечните плащания, които тя трябва да прави за по-скъпите продукти, са около 7.5 млн. лв.
 

"Ние сме взели мерки да няма хаос, да не се връщат пациенти от аптеките и да има спокойствие в работата на договорните ни партньори - лекари и фармацевти, тъй като има споразумение между БФС и МЗ за гратисен период по прилагане на този член от наредбата", коментираха от НЗОК.
 

Те не казаха как е станало това, но "Капитал" разполага с писмо до районните каси, в което се казва, че предстои обнародване на промяна и затова текстът за 60-те процента да не се прилага. Така практически здравната каса не спазва закона и ще похарчи 7.5 млн. лв. от бюджета си неправомерно, при положение че се очаква дефицитът й да е 10 млн. лв.
 

"Надяваме се наредбата не само да бъде отложена, но и преосмислена. Отлагането ще помогне стресът при смяната на лекарствата в аптеката да е по-малък, но при пациентите той ще остане, защото те са свикнали с медикаментите си. Трябва да се преосмисли този критерий. Не е нормално да отпаднат от плащане половината от лекарствата, с които работим", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар