Зима

Зима
Пролет

16 декември 2015 г.

Танцуващите със страховете му

Те остават зад кадър и си правят каквото си искат...
 
Не корете Москов - трудно е за човек да се лиши от власт, особено ако е вървял към този път съзнателно. Ключовият фактор все пак са реформите. 

Ще видите, че и в здравната реформа компромисите ще се засилват, защото там "Кой" също има лоби - търгове за лекарства, оборудване, лицензи за болници, погасяване на дългове и т.н.

В шизофренна ситуация ГЕРБ са уж зад реформите му, но бламират конкретни стъпки. Няма начин същата ситуация и в Реформаторския блок да не експлодира.

Съмнявам се, че в тази шизофренна ситуация са изобщо възможни реформи. Бъдете сигурни, че пиарът на "реформаторите" в правителството ще ескалира. Когато съдържанието закуца, на преден план излиза пиарът.

До решението по конституционната реформа имах основания да предполагам, че, макар и бавно и със скрибуцане, правителството върви в правилна посока. Отчитах и изключително тежката обстановка, защото задкулисието е твърде силно, за да бъдем максималисти и крайни. Но е прав Евгений Дайнов: Цацаров - разбирай Пеевски - надиграха Борисов.

Те остават зад кадър и си правят каквото си искат. Премиерът няма кураж да се опълчи и те играят върху неговата слабост. Той мълчи по кражбите, тъй като корпулентният е успял да привлече дружки на премиера, с които съвместно реализират схемите. Пеевски си е добре с негативите - той политическа кариера не прави, прави пари и купува влияние.

Борисов обира негативите, защото той е политическото тяло и за негова беда не се вижда извън политиката и властта. Да излезе от властта, където да няма закрила или влияние, е негов устойчив кошмар - и другите добре използват страховете му.

На всичко отгоре допусна дори вътре в партията да се оформи достатъчно силна група от хора, заинтересовани от брокерство с "Кой" - защото го кешират незабавно и в обеми, които им дават кураж да упорстват в схемите си.

Забележете, "Кой" не е ултраегоист - той винаги оставя нещо и за други, гради коалиции по интерес както сред политиците, така и сред бизнес олигарсите. С чуждестранните инвеститори има проблем, затова и напоследък няма никакви инвестиции. Вижте как престижните ни хотели се изкупуват от български юнак-инвеститори: пещерци - "Хилтън", Арабаджиев - "Кемпински". И скоро ще им наложат вкусовете си.

В схемата с горивата, банки, енергетика, строителство, митници и т.н. всички кешови центрове в страната се отчитат на "Кой" и сие.

Използващите Борисов го ласкаят, обещават му големи изгоди в далаверите, които се вършат около него, а той си остава един самотник, който има все по-малко вяра в обкръжението си. Тези, на които залага, ще го предадат първи. Нормално.

В края на тази пиеса Бойко ще бъде down and out, а "Кой" ще си наеме поредния ББ. Пеевски винаги има опция, Борисов - не.


 

Илиян Василев, "Писано и казано"

Няма коментари:

Публикуване на коментар