Зима

Зима
Пролет

17 декември 2015 г.

Владимир Путин: Учудва ме беззъбата позиция на българското ръководство за "Южен поток"

"Пълзящата ислямизация на Турция се отразява на безопасността на Русия"
 
Руският президент Владимир Путин е удивен от беззъбата позиция на българското правителство по „Южен поток", противоречаща с интересите на страната. 

Това заяви той самият на традиционната си годишна пресконференция. 

"Учудва ме беззъбата позиция на българското ръководство, която неясно по какви съображения е пренебрегнала националните интереси. Непонятно е по какви съображения се пренебрегват национални интереси", заяви руският президент. „3 млрд. ние влагаме в проекта, в строителството, в работни места, заплати, доходи във всички нива от бюджета и още 400 млн. евро всяка година просто от транзит", добави Путин.


За 11-и път Владимир Путин представя "годишния си отчет" пред рекорден брой журналисти - 1390, съобщава ТАСС. Пресконференцията се провежда в Центъра за международна търговия в Москва и не е ограничена по време.

"Турският народ е и си остава наш партньор, но със сегашното ръководство на Турция практически е невъзможно да се преговаря, заяви руският президент. Той предположи, че свалянето на руския самолет Су-24 на 24 ноември може да се дължи на факта, че някой от турското правителство е решил "да оближе американците на едно място". Руският президент е възмутен, че вместо да дадат обяснения за инцидента, властите в Анкара се оплакали в НАТО.

"Пълзящата ислямизация на Турция се отразява на безопасността на Русия - там се лекуват ислямистки бойци", заяви пред медиите руският президент. Според него организацията "Ислямска държава" защитава нелегалната търговия и възможни икономически интереси на трета страна в региона.

Русия продължава въздушните операции в Сирия и поддържа настъплението на сирийската армия. Тя ще търси контакти със сирийската опозицията, която воюва с "Ислямска държава", заяви президентът.

Той нарече "манипулации" действията на Киев по изпълнението на Минските споразумения. Русия не е заинтересована от изостряне на конфликта, но неговото решение не може да мине през ликвидиране на хора в Югоизточна Украйна, подчерта държавния глава.

Русия няма намерение да налага каквито и да било санкции спрямо Украйна, просто Украйна повече няма да получава никакви привилегии и преференции от нас, категоричен бе Владимир Путин.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва има готовност и желание да развива отношенията с Вашингтон, независимо кой е президент на САЩ. Но "трябва първо да разберем кой ще е той" - новият американски лидер, добави държавният глава на Русия.

Посещението в Москва на държавния секретар на САЩ Джон Кери тази седмица "показа, че общо взето и американската страна е готова да върви към съвместно решаване на въпросите, които може да бъдат решени само съвместно", заяви Путин.

"Това по принцип вече е разумна позиция, която сме подкрепяли и ще я подкрепяме" и занапред, увери той.

"Русия никога не се е затваряла, когото и да избере американският народ", подчерта Путин. "Те са, които през цялото време ни подсказват какво трябва да правим в страната си - кого да избираме, кого да не избираме, с какви процедури. Ние обаче никога не го правим, не се пъхаме в работите им", изтъкна той.

"Турски поток" ще бъде построен, ако Турция издейства гаранции от Брюксел", увери Путин.

"Ние не сме прекъснали преговорите. Трябват ни писмени гаранции от Еврокомисията, че всички маршрути, включително и възможният маршрут през Турция към Европа, са не само изпълними, но и приоритетни и Еврокомисията ще подкрепя проекта. Ако турските партньори представят на Газпром такъв документ от Брюксел, ние ще продължим напред. Засега обаче, за съжаление, го няма, заяви руският държавен глава, подчертавайки, че съдбата на проекта не зависи от Русия", каза руският президент.

"Руската страна не е влагала 3,5 милиарда долара в АЕЦ "Аккую" в Турция, а преговорите с турската страна по този проект продължават", посочи още Путин.

"Въпросът за бъдещето на този проект трябва да се решава на корпоративно равнище - това е чисто търговски въпрос и ние не сме направили нито една стъпка, която да накърни нашите икономически интереси", допълни руският държавен глава.

Пред журналисти той призна, че се гордее с дъщерите си, които са учили и живеят в Русия, говорят по три езика, които използват в работата си.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар