Зима

Зима
Пролет

19 декември 2015 г.

Стабилност на подаръците за олигархията

Предколедно дадената на Пеевски най-скъпа поръчка за магистрала обяснява и защо няма да има съдебна реформа

Докато управляващите от ГЕРБ и Б-то на РБ-то (Р отпадна като реформите, които щяха да правят, а Б вече е блоковото поставяне в услуга на статуквото на 4 от петте партии в десния съюз) повтарят до премала мантрата за стабилност, хората на министър Павлова успяха да проведат вероятно най-бързата обществена поръчка в новата ни история, а също и най-скъпата в категорията си - за част от магистрала "Хемус".

Един от двата победителя, разбира се, е фирма, свързана с Делян Пеевски. Докато премиерът Борисов заплашваше, че ще ни прати на избори, ако продължат твърденията, че е зависим от него, депутатът от ДПС, станал нарицателно на модела "Кой", получи за Коледа грандиозния подарък от 500 млн. лв. от парите на данъкоплатците. А заедно с 300-те милиона за другия изпълнител - фирма, сочена за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, сумата с ДДС почти удари милиард. За отсечка от 60 километра.

Тази очаквана и предвидена наглост, разбира се, няма да провокира институционална реакция - контролни органи, прокуратура, съд... забравете. Но не бива да забравяте, че точно в това се състои стабилността, която управляващите ви предлагат като най-висше благо - стабилно наливане на данъците ви в един тесен кръг хора и паралелно събиране на всякакви такси, които вероятно ще растат със скоростта, с която поскъпна винетката.

Ако пак не им стига, обслужващата ги власт ще тегли от ваше име още заеми. А медиите на главния печеливш ще продължат да крещят, че всеки опит да защитите правата и интересите си е държавен преврат.

Всъщност двата примера само от вторник чудесно рамкират стабилността на статуквото - скъпият бюджетен подарък за  Пеевски и ко. и оневиняването на бившия министър в тройната коалиция Емилия Масларова за присвояване на близо 19 млн. лв. с ремонт на социален дом.

Между двете действия именно е заключена нуждата от  спешна съдебна реформа и на първо място - в държавното обвинение, което шумно започва бутафорни разследвания за корупция, но никога не успява да събере доказателства.

Решението за възлагането на обществената поръчка за "Хемус" може да се обжалва, но собствениците на декласираните фирми не виждат смисъл. "Освен да се присъединим към протеста, друго не ни остава", коментира пред "Капитал" един от тях.

Защото казусът най-много да стигне до Върховния административен съд, който отдавна се е превърнал в събирателен образ на проблемите в българското правосъдие. Достатъчно е да си представите  как в сегашния си вид тази правораздавателна институция слага на едната везна интереса на Пеевски, а на другата - обществения интерес и закона, за да си представите изхода.

В събота председателят на ВАС Георги Колев в прав текст обяви, че институцията, която ръководи, от реформа не се нуждае. И заедно с това ни  увери, че с прокуратурата също всичко си е наред.

"Синхрон на интереси", както казваше финансовият министър Владислав Горанов в един друг запис. Стабилен при това, бихме добавили, и за сметка на всички, които доброволно се съгласяват да я плащат.

Докато повтаряха мантрата за стабилност, управляващите изляха близо 1 млрд. лева от бюджета в подкрепа на модела "Кой"

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар