Зима

Зима
Пролет

19 декември 2015 г.

Русия работи леко както с Башар Асад, така и със САЩ

Москва съжалява, че Украйна е предпочела да обяви неплатежоспособност вместо да преговаря
 
Руският президент Владимир Путин каза, че Москва може лесно да работи с всички страни, участващи в усилията за уреждане на конфликта в Сирия, включително САЩ и сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии.

"Що се отнася до сирийската криза, за нас е лесно да работим както с президента Асад, така и с американската страна. Наскоро говорих за това с президента (на САЩ Барак) Обама и с нашите приятели от Саудитска Арабия и от други арабски държави", заяви Путин.

Руският президент каза още, че неговата страна няма намерение да си разваля отношенията с народа на Турция, защото Москва счита турците за приятелска нация.

Коментарите му са цитати от нов документален филм, който предстои да бъде пуснат по руската телевизия утре.

Същевременно днес на тържествена вечеря в Кремъл по случай Деня на работника Путин изнесе реч и заяви, че страната му не е показала всичките си възможности в Сирия и може да използва повече военни средства, ако е необходимо.

"Терористите открито обявиха война на цивилизацията, на цялата международна общност. Техните действия и планове носят пряка заплаха за нашата страна", каза Путин, цитиран от ТАСС.

"Виждаме колко ефективно работят нашите летци, разузнавачи, как армията, флотът и авиацията използват най-модерните оръжия. Искам да подчертая, че това не е всичко, на което сме способни. Разполагаме с още военни средства и ще ги използваме, ако се наложи", каза руският държавен глава.

В същото време Русия съжалява, че Украйна е предпочела да обяви неплатежоспособност вместо да преговаря. Това заяви пред журналисти днес руският министър на финансите Антон Силуанов, цитиран от ТАСС.

Той коментира вчерашното решение на Киев да обяви мораториум върху изплащането на дълга от 3 милиарда долара към Русия.

"Съжаляваме, че Украйна взе решение да обяви дефолт, вместо да преговаря по същество по предложенията, направени от руския президент на срещата на върха на Г-20 в Анталия през ноември тази година”, заяви Силуанов.

На срещата на Г-20 в Турция руският президент Владимир Путин съобщи, че Москва е предложила разсрочено плащане на украинския дълг, като в периода 2016-2018 година Киев ще изплаща по 1 милиард долара годишно.

Освен това той добави, че Русия не просто се е съгласила да преструктурира украинския дълг, а е предложила по-добри условия, отколкото е поискал Международният валутен фонд.

Силуанов обясни, че падежът на кредита е на 20 декември, което е неделя, а плащането трябва да бъде направено в първия работен ден, т.е. 21 декември, понеделник.

По думите му обявеният мораториум не отменя задължението на Украйна да погаси дълга.



Няма коментари:

Публикуване на коментар