Пролет

Пролет

1 декември 2015 г.

Михаил Шейнкман: България отново бърза като пале пред майка си

"Не за първи път българските власти доказват, че са способни да не пожалят страната си..."
 
"За България може да се каже, че тя "отново е в своя репертоар". Не за първи път тя демонстрира отчаяна маневреност. И отново бърза като пале пред майка си."

Това пише Михаил Шейнкман в РИА Новости, коментирайки изявлението на министъра на отбраната Николай Ненчев от 19 ноември, че България теоретично би могла да участва в сухопътна операция срещу "Ислямска държава". 

Ненчев каза, че до момента не е поискана конкретна помощ от България и добави, че ако такова искане постъпи, страната ни ще се отзове в рамките на възможностите, с които разполага.

"Единствено с цел благодарност към Вашингтон София изяви желание да участва в наземна операция срещу ДАЕШ или ИДИЛ /Ислямска държава/. Други причини да направи това тя като че ли няма", пише руският автор. От бежанците тя също страда, но не толкова, че да се хвърля на амбразурата. Биха били достатъчни и хиляда военни на своята граница в помощ на полицията.

"Министърът на отбраната Ненчев впрочем нарича своя героизъм "чисто теоретичен", защото, както поясни той, молба за изпращане на български войници в Сирия засега не е постъпвала. Но вероятно, ако това се случи, той ще ги изпрати на смърт, без да му мигне окото.

Самият той, като че разбира нещо от военно дело, повтаря след главните столици, че без провеждане на сухопътна операция кризата в Сирия няма да бъде разрешена. При това в челните западни страни за наземни действия официално дори не искат да мислят. За такива настояват отявлените американски ястреби от типа на Маккейн", пише руският автор.

"Но може би България знае повече от останалите, затова и заема първо място за саможертва. Макар че на нейните власти им е по-лесно да направят това, тъй като, когато са са раздавали инстинкта за самосъхранение, за тях не е стигнало. Не за първи път те доказват, че са способни да не пожалят страната си. При това, преди още да ги помолят. При тях това започна с "Южен поток", когато София се отказа от този инфраструктурен проект. Тя затвори небето си за руски самолети с хуманитарен товар за Сирия, още преди Пентагонът да поиска това от всички страни от НАТО, разположени по маршрута", казва Шейнкман.

"Българският президент Плевнелиев седмица преди турската атака срещу Су-24 обвини руските самолети в нарушаване на суверенитета. Както по-късно каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, обърквайки неутралното въздушно пространство над Черно море с българското. Няколко дни след това F-16 на Ердоган също обърка Сирия с Турция", пише коментаторът.

"Сега целият този стремеж към наземна операция. Какво да си мислим: София изпреварва събитията или все пак ги предвижда и подготвя. Може би Ванга е успяла да им каже повече, отколкото на останалите. Но едва ли. Тогава те биха помнили елементарни неща. Всеки път, когато българите се се оказвали на границата на унищожаването, ги е спасявала Русия. Затова сега трябва да са по-внимателни със своето геройство. Сега няма кой да ги измъква от бедата", заключава Шейнкман./Dnes.bg
Няма коментари:

Публикуване на коментар