Зима

Зима

5 декември 2015 г.

Папо ди тути папи

Бежанците да грабват по един плажен чадър и да идват на туризъм

България е благословена държава! Каквото и да се случва навън, у нас цари спокойствие.
 

Войни, бомби, цунамита, затопляне, застудяване, дъждове, банкови кризи, финансови драми... грам не ни се отразяват. Родината ни е добре изолирана от всичко това, завита на топло и приспана.

Над главите ни прехвърчат бомбардировачи, в морето ни профучават подводници, по границата се лутат стотици хиляди бежанци, някъде в цивилизацията се сриват и възраждат борси, Лукас прави епизод след епизод от “Междузвездни войни”, а у нас – дълбок сън и концерти на “Пайнер”. Магическият похлупак, под който сме се сгушили, ни пази от всичко вънкашно и лошо.

Ще каже човек, че Господ е българин,
толкова ни е голям късметът. Но онзи ден самият премиер издаде тайната – не Господ, а три папи са го галИли по главата. 


Е, чудно ли е тогава? Тройна защита имаме, така да се каже, срещу международните бедствия и глобалните неприятности. И то такава защита, че даже папите си отиват, само Бойко - не. Три папи вени, види, вици... Бойко още си е тук. Някои негови врагове го винят периодично, че бил капо ди тути капи, но не са познали! Тоя е свят човек! Папо ди тути папи!

Не че съвсем нищо не се случва у нас, но всичко е някак наполовина. Ето, съдим един партиен ковчежник за корупция, за пране на пари, за какво ли още не, само за тероризъм не го обвиниха. Е, вярно, че го оправдаха, ама съдиха ли го? Съдиха го! Или друго - и ние си намерихме бус с взривове на летището, вдигнахме паника, сапьорите гръмнаха колата. Е, вярно, че се оказа, че няма взривове и че някакви хорица си оставили стоката на паркинга. Ама защити ли ни от тероризъм родната полиция? Защити ни! А и бусът е гръмнат само отзад, отпред си е цял, казаха полицаите. Така че и собствениците му не са съвсем капо.

С буса постъпиха също като със съдебната реформа.

Уж щяхме да взривяваме статуквото,
пък то се оказа, че само малко ще го побутнем, и то отзад при дребните риби, медиите в цял свят ще напишат, след което ще се окаже, че то всъщност отпред при акулите си е цяло-целеничко. Но тази тема мисля да не я зачесвам, защото нищо не разбирам. От това, което четох последните седмици, схванах само следното: Добрият решил да отстрани лошите, но Главният ги защитил, като казал, че Добрият всъщност е лош. Ама може пък нарочно така да казва, че да си мислим, че Добрият е лош, а той всъщност да е добър. Или пък Добрият наистина е лош и нарочно се държи така, че да си мислим, че всъщност е добър, а добрите са лоши. Или лошите са добри? Или лошите са лоши, само Главният е добър? Или Главният е лош, добрите също, а министърът е добър, но се прави на лош, за да си помисли Главният, че той е лош, и да се издаде, че също е лош? 


Пълно объркване! Както каза самият главен – лаици да обсъждат съдебната реформа, е все едно той да коментира деепричастията в румънския език. Мен ако питате, всички са маскари! И на румънски също.

За беда не само по отношение на съдебната реформа ми идва в повече румънският на управляващите. Две специалистки по екологията и туризма обявиха, че към родината ни идва туристическо цунами. Подгонени от терор, войни и глобално затопляне туристи ще опънат чадъри на родното Черноморие и в касичката ни ще дрънкат милиони евро.

Знам, че на много хора това им звучи цинично, но пък аз казвам – оптимистично е. Защо все черното да гледаме? Нека да извлечем от всяка лоша ситуация доброто. Или от добрата лошото... Щото, както знаем от съдебната реформа, не всичко, което ни изглежда лошо, наистина е лошо, то може да се окаже добро, освен ако все пак не е лошо. Но да не почвам пак с това.

Та войната щяла да изгони туристите от Близкия изток. Руснаците щели да спрат да ходят в Турция, а турците в Русия. Западняците ще се откажат от Гърция, а гърците ще побягнат от островите. Единственото кътче, което може да примами всички тези кандидат-туристи, е погалено от три папи и благословено.

Аз даже се чудя на горките бежанци защо не вземат по един плажен чадър под мишница и да се представят за туристи – бежанци от войните. Веднага ще ги вземем. И няма да ги бутаме по гадните бежански домове, ами ще ги въдворим в хотелите по морето. Е, вярно, че и там невинаги има ток и течаща вода, а и се налага да газят в лайната, ама нали са хем туристи, хем бежанци, трябва да са свикнали. По улиците има от време на време гърмежи, даже, ако попаднат в хотел в София, може и с противоракетни мини да ги обстрелват... въобще, ще се чувстват като у дома си. Ние сме гостоприемни хора все пак. А и от туризъм живеем. То нашият туризъм е почти като на сънародниците им в Сирия тероризма. Само дето за разлика от тях ние сме погалени и благословени. И не като германците, дето като избраха техен човек за папа се съсипаха да се фукат с нахалното: “Ние сме папа!” Вие може да сте папа, ама ние сме па три! България на трите папи!


Лола Монтескьо, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар