Зима

Зима
Пролет

21 декември 2015 г.

Невинни няма

Най-краткото обяснение за неистовата съпротива срещу въвеждането на ефективен механизъм за борба с корупцията...
 
От Истанбул за магазина/В микробуса стока возя/Митницата как да мина/Как се вайкам, как се кося/Дай му, дай му 200 марки/Че и той човек е, дъще/Хем да има за цигарки/Хем да построи и къща/Митничарю митничарю/Господине и другарю
Пусни ме през теб да мина/Да се върна от чужбина


Тази чалга е точно на 15 години. И както разбрахме от акцията на прокуратурата от тази неделя на Капитан Андреево, ако сменим марките с евро, ще е все така актуална. Лично главният прокурор Цацаров съобщи от националния ефир за операцията и ареста на 22-ма митничари. Подобни акции са често срещано явление, но никога не водят до осъдителни присъди.

Причината за това е ясна - корупционните мрежи на митниците до такава степен са оплели всички власти, че дори и осъждането на някой от най-ниските етажи може да предизвика домино вълна, която да достигне до някоя политическа централа.

А представете си как би изглеждал скандал като "Яневагейт", в който вместо две съдийки участват двама началници на смяна? Едва ли има премиер, който би искал това да се случи.

Фактът, че невинни няма, е и най-краткото обяснение за неистовата съпротива срещу въвеждането на ефективен механизъм за борба с корупцията. Това е причината, поради която темата предизвиква нервност и у Бойко Борисов, и у Сотир Цацаров само със споменаването й.

Ето защо не се учудвайте, че обещания ни преди повече от два месеца и половина драконовски закон за борба с корупцията все още го няма на дневен ред. Не търсете и другаде причината, че миналата седмица парламентът изхвърли на бунището идеята за създаване на независима прокуратура за борба с корупцията. 


Няма нищо странно в това. Просто невинни няма.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар