Зима

Зима
Пролет

13 декември 2015 г.

ДСБ излиза в опозиция, Москов остава министър

Радан Кънев: По-добре предсрочни избори, отколкото да управляват ГЕРБ, ДПС и АБВ
 
ДСБ реши да излезе в опозиция, но здравният министър Петър Москов ще остане в правителството на Бойко Борисов. 

Късно вечерта в събота партията реши да последва лидера си Радан Кънев, който оттегли подкрепата си за правителството заради бламираната съдебна реформа.

Москов ще подаде оставка като зам.-председател на ДСБ, но остава член на партията.

"Националното ръководство на ДСБ подкрепя решението на лидера за снемане на политическото доверие от правителството и парламентарното мнозинство поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като министър на правосъдието. ДСБ подкрепя провежданата реформаторска политика от Петър Москов и във връзка с решението му за оставане на поста прие оставката му като зам.-председател на партията", обяви решението на партията лидерът й Радан Кънев.

Преди партийната сбирка в Поморие Кънев обяви, че ще подаде оставка, ако партията му реши да остане във властта.

Радан Кънев не изключи подобна позиция като на ДСБ да заеме целият Реформаторски блок, ”ако са готови да приемат оставките на министрите си вътре в партията”.

”Петър Москов е един от двамата безспорни лидери на партията. Ние сме взели изключително тежко политическо решение тази вечер, ако тези партии са готови за такова решение, за да се консолидираме като единна сила, единен Реформаторски блок, би било много зряло", каза Кънев.

Той отхвърли слуховете, че между него и Москов има напрежение и коментира, че няма как в отношенията им да влязат интриги.

Москов от своя страна благодари на ДСБ за подкрепата и коментира, че оставката му настървено се иска още от първите дни на правителството.

”Няма да я получат по този начин", заяви Москов.

Радан Кънев съобщи още, че са възможни нови поправки в Конституцията между второ и трето четене.

"Чух, че е възможно да има определени промени в добра посока. Аз не съм никак сигурен, че това е процедурно възможно, но е ако процедурно възможно - може да се обсъди", заяви Кънев.

Партиите от Реформаторския блок ще излязат с обща позиция във вторник. СДС вече каза, че остава в управлението, а се очаква с подобно решение да излезе и партията на Меглена Кунева ”Движение България на гражданите”. Министрите на външните работи, на икономиката и на образованието Даниел Митов, Божидар Лукарски и Тодор Танев вече обявиха, че няма да се оттеглят от правителството. Вицепремиерът Меглена Кунева и военният министър Николай Ненчев също не са дали знаци, че е възможно да се откажат от постовете си в кабинета.

Все още не са ясни решенията на другите две партии в дясната коалиция - БЗНС и НПСД на Корман Исмаилов.

По-добре предсрочни избори, отколкото да управляват ГЕРБ, ДПС и АБВ

”Ако страната ще се управлява от ГЕРБ, ДПС и АБВ без реформи, предсрочни парламентарни избори са по-доброто решение”, заяви Кънев пред Дарик радио, след като премиерът Бойко Борисов заплаши с предсрочни избори, ако Реформаторския блок напусне управлението.

По думите му решението с кого ще управлява ГЕРБ е личен избор на премиера Бойко Борисов.

”Залогът дали България ще се управлява от бившата тройна коалиция е много по-голям от единството на Реформаторския блок”, посочи Кънев.

Той коментира, че тройната коалиция е дошла на власт през 2005 година и сякаш не си е тръгвала.

”Дали ще си тръгне тази коалиция, дали ще си тръгне ДПС заедно с Първанов под ръка от управлението или пък те ще бъдат на власт, но ще имат истинска опозиция, защото видях парламент, в който няма опозиция - доста странна гледка, това решение е много по-важно от единството на една партийна коалиция", коментира той.

На въпрос трябва ли да има предсрочни избори, Кънев отговори: ”Този въпрос не е към мен. При положение, че ГЕРБ, заедно с ДПС могат да съберат 200 души мнозинство около това да няма реформи, те спокойно могат да дадат отговор на въпроса дали искат предсрочни избори или искат да си управляват така. Много е важна стабилността, но стабилност, при която България не се променя като правосъдие, като икономика, като обществени поръчки, преди всичко като огромна политическа корупция и една партийна партизанска администрация, която смазва под тежестта си цялата държава - това е стабилност, в която не вярвам".

По думите му ако България продължи да се управлява без реформи, тя ще рухне много тежко.

”Ако това е мнозинството в българския парламент, което видяхме в сряда, сякаш да има избори е по-доброто решение. Най-голямата партия трябва да реши действително, защото начинът, по който тръгна тази година на управление, с непрекъснато отслабващ импулс за реформи през цялата година, накрая с кулминацията отказ от правосъдна реформа чрез едно мащабно решение на огромното мнозинство от народните представители, не дава сигнал, че в момента може да се пречупи тази тенденция", каза Кънев, пише Мediapool.bg.

Остава отворена врата за нови поправки в Конституцията

По-късно в Поморие Кънев допусна възможност за обсъждане на поправки в Конституцията между второ и трето четене.

"Чух, че е възможно между второ и трето четене на Конституцията да има определени промени в добра посока. Аз не съм никак сигурен, че това е процедурно възможно, но е ако процедурно възможно - може да се обсъди", заяви Кънев, цитиран от dnevnik.bg.

Следващата седмица се очаква Народното събрание да гласува промените в Конституцията на трето четене в пленарната зала. Според правилата между второто и третото гласуване не се правят предложения по текстовете. След второто гласуване комисията представя текста за трето гласуване, в който тя може да предлага само редакционно-технически поправки.
 

По думите му парламентът е бетонирал недосегаемостта и безконтролността на българската прокуратура. Той заяви, че прокуратурата не работи ефективно и посочи като доказателство липсата и прекратяването на дела за корупция.

"Има едно много добро и едно много лошо решение от гласуването в сряда. Доброто решение е разделянето, което прави съдиите независими от прокурорите и прокурорите независими от съдиите. Прокурорът в Българската конституция е призван и да разследва корупцията на съдиите. Така че и той трябва да е независим, защото както има в България корумпирани прокурори, така има и корумпирани съдии, които също трябва да бъдат под контрол", допълни Кънев.

”Следващото решение, преобръщането на юлския компромис - съгласието, което уж имахме над 180 народни представители. Оказа се, че на думата си държат само хората от Реформаторския блок, всички други се отметнаха. Ако има ясна причина за моето решение, че повече в мнозинство с ГЕРБ не мога да бъда, то е как гласуваха ГЕРБ. Защото мен ДПС и АБВ много трудно могат да ме разочароват. Аз съм влязъл в политиката, когато тия хора са били на власт с тройната коалиция. Влязъл съм, за да ги няма, а не за да ги има", каза лидерът на ДСБ.

По думите му с това решение парламентът е засилил напълно безконтролния съветски модел на прокуратура в България, който преди всичко е доказано неефективен.

"Доказаната тежка неефективност, съчетана с политическа рекетьорска роля на прокуратурата в България е абсолютно явна. Ние я бетонирахме, съзнателно, под натиска на същата тази прокуратура, в рамките на сделка с нея, бетонирахме нейния недосегаем, почти божествен статут. Най-силната, най-отговорната институция в държавата е безконтролна", каза Кънев.

Той не изключи възможността да се кандидатира за президент дори ако не е лидер на партията. ”Това дори би улеснило нещата, защото партийните лидери като се кандидатират за президенти, понякога това се отчита като недостатък. На този въпрос естествено не мога да отговоря лично, защото съм много зависим - зависим съм от тази дясна общност, която желае модерна правова държава", заяви Кънев.

 Радан Кънев

Няма коментари:

Публикуване на коментар