Зима

Зима
Пролет

18 декември 2015 г.

Соня Найденова: Мъчно ми е за нас

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова се съгласи, че вчерашното повторно неизбиране на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд се се случило няколко дни след критичното изказване на премиера Бойко Борисов срещу съдийката.

„Мъчно ми е за нас", коментира кратко Найденова тази сутрин пред бТВ.

"Благодарих на тези членове на Съвета, които са ме подкрепили, а на другите казах, че ми е жал за тях", каза вчера самата Куцкова.

Според Соня Найденова членовете на ВСС, които не подкрепиха съдия Нели Куцкова, е трябвало да сложат акцент върху нейните лични качества. Критиките срещу съдия Куцкова обаче бяха, че тя е била за кратко зам.-министър на правосъдието (1997 г. в служебното правителство на Софиянски - б.р.), че има изявена публична позиция и заради това щяла да разедини съдиите. Без да споменава името й, премиерът също се осъмни в нейната обективност, след като тя се включи в протестите на съдиите. Това даде повод за коментари, че ВСС е изпълнил заръката на Бойко Борисов да не избира Куцкова.

„Тъжно е такова впечатление ВСС да оставя у хората".

Соня Найденова съобщи, че проверката по скандала „Яневагейт" все още не е приключила и все още е в ход в етичната комисия към ВСС.

„Всички тези разговори, макар и да излизат на части, повдигат много въпросителни от една страна, а от друга страна са много притеснителни. Всички хора, които ги слушат, са изключително притеснени. Те освен че посяват у хората съмнение, предизвикват и тяхното съмнение. Ако те имат някакъв спор в съда, дали той ще бъде решен справедливо", каза още Найденова.

Според Найденова не само шеф на съд, но и който и да е съдия, не би трябвало да се държи така. Според нея нещата започват да набират „някаква лавинообразна скорост, когато започнат да излизат и конкретни твърдения".

За нея обаче е нереалистично на този етап темата за оставка на целия ВСС да се постави на обсъждане.

Соня Найденова обясни, че приетите на трето четене промени в Конституцията, които предвиждат явно гласуване във ВСС, няма да донесат автоматично промяна.

„Отпадането на този текст не означава автоматично, че ВСС ще гласува явно. Допускам в промените в Закона за съдебната власт да останат някои от гласуванията явни".

Няма коментари:

Публикуване на коментар