Зима

Зима
Пролет

24 януари 2016 г.

Без "История славянобългарска" в литературата и учебника по история

Емблематичната "История славянобългарска", както и възрожденските "Къде си вярна, ти любов народна", "Хубава си, моя горо" и "Вятър ечи, Балкан стене", падат от учебника по литература за 6-ти клас. 
 
Това съобщава "Труд”, като се позовава на публикуваните от Министерството на образованието програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас.

Най-сериозни са промените в учебниците по литература за 6-ти клас, сочи проверката. Така например стихотворението на Христо Ботев "Хайдути" се мести от 6-ти в 5-ти клас. От учебниците за 5-ти клас пък отпаднаха "Родната реч" на Иван Вазов и "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово". Тези две произведения ги няма в програмите нито за 6-ти, нито в 8-ми клас.

Началният текст на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, който в момента се изучава в шести клас, не е предвиден за изучаване в новата програма. Така младите ученици няма да обогатяват знанията си за Паисий Хилендарски, но за сметка на това по-рано ще се срещнат с “Робинзон Крузо”.

"Това е безкрайно значимо, защото с тези жестове на неглижиране и зачертаване на такива фундаментални за българското самосъзнание текстове се преструктурира националното мислене", посочи пред "Труд" Цецка Петрова, учител по български език и литература в 119 СОУ.

На практика обаче все още не са публикувани всички учебни програми и така не е ясно какво отпада окончателно от учебниците в средното образование и какво ще остане. В края на миналата година бяха публикувани програмите за 1-ви и 5-ти клас, а сега Министерство на образованието публикува новите учебни планове за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Повечето учители обаче недоумяват защо промените се обявяват на парче.

Сериозни промени ще има и в учебните планове по история. Така учениците в 6 клас вече ще учат родна история, която ще обхваща периода от създаването на българската държава при хан Аспарух до краят на Второто българско царство при Иван Шишман. В момента учебният материал по история за шести клас включва периода от Възраждането до Руско–турската освободителна война.

Учебният материал в момента включва делото на будителите Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, както и на революционерите Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Васил Левски и др. Според новите проекти обаче тези уроци ще бъдат отложени в по-горен клас и шестокласниците вече ще учат по-ранната българска история, съобщава “Монитор”.

Наблюдатели вече посочиха, че готвената нова програма по история напомня много на тази, по която се е учила през 70-те и 80-те години на XX век, когато също се е спазвал хронологичен ред.

Сериозни промени предвижда и проектът на учебна програма по история за осми клас. Според нея учениците ще изучават материал, който в момента попада в учебниците за 9-ти клас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар