Зима

Зима
Пролет

23 януари 2016 г.

Мария Звездева: Искам повече хора да постъпват като мен

"Гордея се със себе си, виждам, че има хора, които ме уважават и това ме радва"

"Искам повече хора да правят като мен – да помагат на другите в критични ситуации."

Това каза в предаването „Тази събота” по bTV 15-годишната Мария, която спаси шофьора и пътниците на тролейбус в Стара Загора.

"Гордея се със себе си, виждам, че има хора, които ме уважават и това ме радва", допълни девойката. 


По думите ѝ най-ценното, което има са приятелите ѝ, доброто отношение в дома, където живее от девет години, както и уважението на хората.

"Знаех как да реагирам, защото съм виждала такива ситуации в семейството си – майка ми е епилептичка и съм виждала как приятелят ѝ ѝ помага", сподели момичето.

В предаването Мария разказа как е помогнала на шофьора на тролейбуса Филип Тодоров. 

"Като му видях физиономията, разбрах, че му е прилошало. Отворих му устата, извадих му езика и му дадох вода", обясни тя.

Ръководителят на ДДЛРГ „Мария Терезия” Латинка Петрова разказа за борбения дух на младата девойка. „Мария е борец. Тя е лидер сред децата, понякога дори се бунтува срещу правилата в дома”, коментира Петрова. По думите й всички в дома много се гордеят с момичето, защото въпреки трудностите в живота си не е озлобена . „Тя обича контактите, винаги гледа от положителната страна на живота и дава много на хората”, разказа Петрова.

От девет години Мария живее в дома, защото е „дете в риск” и семейството ѝ не може да се грижи за нея.

„Тя се бори с живота, има много дух, много борбеност в нея. Затова и всичко постига, без да се отказва”, допълни треньорката по плуване на 15-годишното момиче, Дияна Петрова.

Неотдавна от британска фирма са преложили да проследят развитието на Мария и да я изпратят да продължи образованието на Острова. Девойката все още не е сигурна дали ще се възползва от възможността, защото има твърде много хора, които ще ѝ липсват като замине. 


Най-много цени приятелствата и уважението, което намира в близките си хора. Мария благодари на всички в дома, че са до нея в добро и зло, че винаги я подкрепят.
 Мария Звездева

Няма коментари:

Публикуване на коментар