Зима

Зима
Пролет

7 януари 2016 г.

Компании масово бягат от потъваща Гърция

Малки и средни предприятия все повече обръщат гръб на Гърция
 
 Мрачна картина за бизнеса в Гърция описва германският в. "Зюдвест пресе", като в кореспонденция от Атина твърди, че компании масово бягат от страната.

"Ударената от кризата гръцка икономика се нуждае от инвестиции, ако страната иска да остави зад гърба си шестгодишната рецесия", се казва в публикацията, цитирана от гръцкото радио Скай.

Изданието пише, че през изминалата година листваните на атинската борса гръцки компании са инвестирали единствено дребни суми от порядъка на 300 млн. евро, докато през предходната 2014 г. инвестираните на борсата капитали са възлизали на 2,5 млрд. евро.

Германският вестник оценява като "още по-тревожен факта, че все повече компании напускат Гърция" и че "от началото на гръцката икономическа криза в края на 2009 г. много големи корпорации са преместили бизнеса си в други страни, изтъквайки, че това са сторили компании като Кока Кола Хеленик, стоманодобивната Виохалко и млекопреработващата Фаге.

Оттегляйки се от Гърция, тези компании са очаквали най-вече по-ниски данъци и по-добър достъп до капиталовите пазари. След изборната победа на левия политик Алексис Ципрас обаче малки и средни предприятия все повече обръщат гръб на Гърция.

Този процес на бягство се засили най-вече след затваряне на банките за три седмици и на борсата през юли миналата година, но и след налагането на капиталови ограничения. Причините за това са различни, отбелязва вестникът, като подчертава, че това се дължи и на високите данъци в страната.

И докато правителството на Ципрас увеличава тази година корпоративното облагане от 26 на 29 на сто, България и Албания привличат с ниски данъци инвеститори, като равнището на доходите в тези две страни е чувствително по-ниско, пише още германското издание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар