Зима

Зима
Пролет

22 януари 2016 г.

Весислава Иванова: Изборът на Димитър Узунов е напълно непонятен и срамен за гилдията

Съдиите приканват Бойко Борисов да изрази отношението си към действията на неговия съветник Яне Янев
 
Съюзът на съдиите в България излезе с отворено писмо до министър-председателя, опирайки се на неговата позиция, че изпълнителната власт не бива да се намесва в работите на съдебната.

В отвореното писмо съдиите приканват Бойко Борисов да изрази отношението си към действията на неговия съветник Яне Янев, като или потвърди, че те са съгласувани с него, или се разграничи от тях, като вземе необходимите мерки Янев да понесе своята отговорност.

Съдиите призовават още Яне Янев да направи публично достояние източника на есемеса за случващото се на заседанието на Висшия съдебен съвет на 14-и януари, което съобщение самият той каза, че е препратил на Бойко Борисов.

"Ако г-н Борисов е искрен в твърдението си, че не се меси в работата на съдебната власт и не определя какви кадрови решения да се вземат във ВСС, да подходи отговорно, така, както се полага на един истински държавник и да освети човека, който е изпратил есемеса до неговия съветник Яне Янев", призова в ефира на БНР Весислава Иванова от Съюза на съдиите в България.

"Извън съмнение е, че някой във ВСС няма достойнство да стане и да признае това, което е направил, както е извън съмнение, че такъв човек няма място във Висшия съдебен съвет. Не само заради това, което направи, а и защото явно лъже", каза още тя.

Според Весислава Иванова с вадене на разпечатки от телефоните проблемът няма да бъде решен, а разпечатката на Узунов /бел.ред. членът на ВСС Димитър Узунов/ едва ли би установила нещо, най-малкото защото изключва и други лица от възможния кръг.

"Доколкото е извън съмнение, че никой от Съвета няма да си признае, призовавам г-н Борисов да освети този факт", заяви Весислава Иванова.

Тя коментира и избора на Димитър Узунов за представляващ ВСС:

"Дали е провокация, какво точно се цели, кой стои зад тези действия, аз не се наемам да реализирам, тъй като нищо не е ясно и нищо не е на светло. Има проблем с разделението на властите и това е очевидно. То се извежда от всички скандали, които се случиха напоследък, поради което наистина не мога да кажа, какво точно стои зад подобен ход на ВСС. Като магистрат мога само да отбележа, че за мен той е напълно непонятен и срамен за гилдията. Ако тези хора олицетворяват съдебната система, то очевидно имаме голям проблем."

Весислава Иванова каза, че има сериозни съмнения относно по-нататъшното функциониране на ВСС в този състав, защото малцинството в него не може да формира решения по нито един важен въпрос.



Няма коментари:

Публикуване на коментар