Зима

Зима
Пролет

22 януари 2016 г.

Ген. Димитър Шивиков с обвинение и за присвояване

Присвоеното имущество представлява зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла, които са собственост на международната мисия в Афганистан

Софийската военноокръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за присвояване, съобщиха от обвинението.


Той е обвинен, че през лятото на 2010 г., като Национален командир на 18-и контингент от въоръжените сили на България за участие в Операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF), е присвоил имущество на стойност 10 225 лева.

Присвоеното имущество представлява зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла, които са собственост на международната мисия, посочват от прокуратурата.

Според обвинението всичко това е било предназначено за безвъзмездно раздаване на афганистанското население, съобщава Dnes.bg.

Повереното на ген. Шивиков имущество е било пренесено в България с военен полет от Кабул до Пловдив, като в описа към митническата декларация Шивиков удостоверил неверни обстоятелства - че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейните нужди, пишат от прокуратурата.

От там посочват, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове в България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си, преди вещите да бъдат транспортирани от Афганистан до България.

През декември миналата година военната прокуратура в София предаде на съд ген. Шивиков и заради злоупотреба със служебно положение.

Първоначално обвинението обвини Шивиков, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират апартамента в София. Впоследствие обаче срещу него бяха повдигнати и други обвинения. Беше му наложена и парична гаранция 1000 лева.

ген. Димитър Шивиков

Няма коментари:

Публикуване на коментар