Зима

Зима
Пролет

25 януари 2016 г.

Лифтовете от соца, собственикът от Олимп

Случаят на Витоша отново илюстрира няколко тенденции
 
Едно 5-годишно дете пада от лифт от 8-10 метра височина и оживява. Невероятно, но факт. 

Същата стихия, която на 21 януари погреба 2 момчета в лавината на Витоша, на 25 януари спаси малкия Владислав – снегът под Симеоновския лифт е бил достатъчно дълбок, за да омекоти падането.

А собственикът – фирма „Витоша ски“, вместо да се извини на семейството и дискретно да се заеме с проверка на повредата, обвини бащата Любомир Станков, че е повредил кабината на лифта, за да се отвори и да изхвърчи малкият… Бащата категорично отрече да е оказвал натиск върху вратата и заяви, че ще си търси правата в съда.

Какво се е случило, остава загадка, след като шефът на държавната агенция за технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков обяви, че не е открита повреда в заключващия механизъм на кабината. Агенцията вече проверява всички кабинки във всички ски курорти за неизправности.

Случаят отново илюстрира няколко тенденции около Витоша.

1. Нахалство без граници

За да обвиниш бащата в случая (думите бяха на техническия мениджър на „Витоша ски“ Радослав Пеев) – преди да е направена техническа експертиза, трябва или да имаш изкривено разбиране за кризисен пиар, или да си пълно перде. На такъв олимпийски непукизъм е склонен само монополист, който не се вълнува от загубата на неколцина клиенти – „Витоша ски“ притежава повечето от лифтовете и влековете на Витоша и влиятелно лоби. А нейната сродна „Юлен“ управлява всички лифтове на Пирин (в ръководството и на двете фирми е адвокат Петър Петров).

Това не е първата феодална проява на фирмата, протежирана от българската ски федерация и председателя й Цеко Минев, и финансово от Първа инвестиционна банка, в която Минев е съсобственик. А по-скоро стил на поведение.

Само преди 2 месеца „Витоша ски“ бе хваната „в крачка“ да подменя тръби за отводняване пред хижа „Алеко“. Очевидно необходим ремонт и наглед нищо лошо. Проблемът е, че фирмата не е искала разрешение от никого – не го е съгласувала нито с дирекцията на природен парк „Витоша“, нито със столичната екоинспекция (РИОСВ София), нито има разрешение за строеж от столичната община.

А покрай проверката изникна и едно заведение – чайна, вдигнато миналата година край писта „Витошко лале“. Пак не изглежда като нещо чрезвичайно – да има къде да пият по чай скиорите, както каза изпълнителният директор на фирмата Костадин Костадинов. Но страда от същите пороци като горните тръби – „Витоша ски“ не е попитала институциите може ли или не.

Оказа се, че са изорани едни 20-ина декара залесени само преди година с фиданки терени, които подозрително съвпадат с някогашен план на „Витоша ски“ за разширяване на ски зона „Алеко“, по който въпросният терен се явява разширение на писта „Витошко лале“. Какво се случи – първо бе уволнен лесничеят от софийското горско стопанство (ДГС София), отговарящ за този горски участък, глобен беше шефът на горското стопанство Георги Христосков, а по-късно и той беше уволнен. А за 3 месеца собственикът на трите тежки машини, разорали терена, така и не беше установен…

2. Новият „дизайн“ на Витоша чука на вратата

Инцидент със Симеоновския лифт имаше и в началото на януари, също в неделен ден, когато десетки туристи висяха дълго горе на студа. Причината – повреден лагер, обясниха тогава от агенцията за технически надзор. Тогава Радослав Пеев не пропусна да изтъкне, че все пак лифтът е от 1983 г.

Периодично такива инциденти се случваха в години и с Драгалевския лифт.

И винаги фирмата казва: ами така е, като не ни давате да построим нови лифтове.

Тя от години декларира, че иска да строи нови писти и съоръжения на Витоша, подменяйки вехтите, но не в сегашните им граници, а по собствен дизайн.

Сегашният „план за управление“ на природния парк (10-годишен закон за парка) обаче й забранява. През 2012 г. тя се опита да финтира забраната с една промяна в Закона за горите, станала известна като „поправката Витоша ски“. Правителството на ГЕРБ беше готово, но хилядите, които излязоха на протест, казаха „не“, и законопроектът бе спрян.

Тогава фирмата пробва да изнудва правителството, общината и скиорите, като спря лифтовете за един сезон, оправдавайки се с „обективна законова невъзможност“ да работи. След намеса на столичния кмет Йорданка Фандъкова обаче тази невъзможност отпадна.

В момента тече актуализация на плана за управление и новият проект, написан от фирма „Пролес“, премахва забраната за нови писти и лифтове за огромна територия на Витоша.
И предстои в най-скоро време министерството на околната среда да си каже мнението за новия план.

Не казвам, че конкретно злополуката с кабината, в която е било детето, е умишлена. Но чудесно пасва на тактиката на фирмата и ще е пореден аргумент за новото строителство на Витоша. Скоро, когато се поднови информационната война между инвеститора и екоактивисти.

3. Гледай лифта, мисли за язовирите

При периодичните повреди в лифтовете на „Витоша ски“ агенцията за технически надзор винаги започва ударни проверки. А тя е органът, упълномощен и задължен да прави ежегодни проверки на лифтовете преди всеки сезон, за да посочва кое е опасно и кое – не.

Агенцията се управлява от министерството на икономиката. По съвпадение, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски е Владимир Каролев – един от радетелите за строителство на ски курорти, близък до „Юлен“, „Витоша ски“ и ски федерацията, и лют враг на екоактивистите, спъващи развитието им.

Нищо не намеквам, само отбелязвам. И се надявам ДАМТН си върши съвестно работата по всички обекти и да даде смислено обяснение на случая с отворената в движение кабина.

А освен за лифтовете, ДАМТН отговаря за техническия надзор на всички асансьори в страната. А отскоро и за всички 3000 язовира…

Ако няма капацитет да разплете технически инцидент с една лифтова кабинка, тогава няма нужда да я питаме при инцидент с – недай си, Боже, язовирна стена.



Милен Енчев, Ureport.bg

1 коментар:

  1. Анонимен10:38

    Еми от соца са, карам вече 35 години и лифта е един и същ - не е нормално и със сигурност не е безопасно

    ОтговорИзтриване