Зима

Зима
Пролет

25 януари 2016 г.

Борисов отрича да има съветник, искал подкуп от американски инвеститор

Шефът на ANJ Group твърди, че му искали 500 хил. евро за придобития от Пеевски завод "Химко"

 Чуждестранна компания ANJ Group, която е имала интерес да придобие фалиралото предприятие "Химко", твърди, че търгът е бил нагласен в полза на избрания купувач Делян Пеевски и че синдикът на предприятието Росица Томова и мъж, представящ се за съветник на премиера Борисов, са рекетирали ANJ Group да плати 1 млн. евро комисионна, за да уредят закупуването на торовия завод.

Писмото на президента на ANJ Group Ян Аранов до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и американското посолство в София бе показано в неделя в предаването на Сашо Диков по BIT телевизия.

"Твърденията за корупция в процедурата за продажба на "Химко" трябва да се насочат към правораздавателните органи, синдика на дружеството и съда по несъстоятелността", заяви по този повод в понеделник пресслужбата на Министерския съвет.

Посолството на САЩ в София не е имало никаква информация от по случая преди предаването по BIT телевизия. Шарже д’аферът Мартина Стронг не е получавала копие от писмото на ANJ Group, заявиха от посолството в отговор на запитване от Mediapool и изразиха очакване властите да проверят повдигнатите обвинения за корупция.

Ян Аронов твърди, че синдикът на "Химко" Росица Томова и мъж, представящ се за съветник на Борисов, са поискали първоначален рушвет от 500 000 евро, а после още 500 000 евро от евентуалната печалба, за да уредят закупуването на торовия завод.

Твърди се още, че синдикът на "Химко" е получила подкуп в размер на 15 000 евро от името на компанията и в присъствието на свидетели.

В изявлението на МС по случая се казва, че премиерът Борисов е сезирал прокуратурата и ДАНС по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов. Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая, се казва в съобщението.

В отговор на разкритията на американския инвеститор от МС посочват, че нито към 8 септември 2015 г. - датата, посочена в писмото на Ян Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с посоченото име - "г-н Богданов".

"Тъй като държавата няма собственост в активите на "Химко" АД /н/ и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на България разделение на изпълнителната и на съдебната власт", посочват от Министерския съвет.

От там припомнят още, че "Химко" АД /н/ е обявено в несъстоятелност търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие, и продажбата му се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът трябва да спазва.

Писмото на американците е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари с копия до главния прокурор Сотир Цацаров и до заместник посланика в посолството на САЩ в София Мартина Стронг (която не е получавала такова копие).

Миналата седмица стана ясно, че затвореното от 13 години врачанско предприятие "Химко" е поредната придобивка на депутата от ДПС Делян Пеевски, който го е купил за 11.7 млн. лв.

"Около "Химко" има криминална група за изнудване"

Шефът на ANJ Group Ян Аронов пише, че на синдика Томова били изплатени 15 000 евро пред свидетели. След това била уредена среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на премиера.

Срещата се състояла в един от ресторантите ”Виктория“ в столицата през 2015 г.
"Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата", казал им човекът, чието име не се съобщава.

Според американците това станало пред шестима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите.

"Около "Химко" има криминална група за изнудване", пише още Аронов.

Според американските инвеститори Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.

”За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап“, пишат американците и допълват, че искат той да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство.
 

Според тях целта не е била парите от евентуална приватизация на ”Химко“ да влязат в българския бюджет.

”Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор“, пише Ян Аронов до премиера, главния прокурор и американското посолство у нас.

Писмото бе показано от журналиста Сашо Диков в предаването му по телевизия BIT, а по-късно от правителствения пресцентър разпространиха оригинала му.

 "Химко" Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар