Зима

Зима
Пролет

25 януари 2016 г.

Инспекцията по труда не разреши уволнението на съпругата на Яне Янев като съдебен помощник

На провелия се тест за съдебни помощници, Галя Янева изкарва 3 от общо 34 възможни точки, което на практика не достига дори за оценка "Слаб"
 
Инспекцията по труда не разреши на Софийския градски съд (СГС) да уволни съпругата на Яне Янев – Галя Янева, заради липса на качества да изпълнява длъжността на съдебен помощник. 

Причината е в това, че Галя Янева се ползва със специална закрила по чл. 333 от Кодекса на труда, която е предвидена за служителки, които имат дете до тригодишна възраст. (Публично не е известно Яневи да имат дете, но текстът по Кодекса на труда може да включва и евентуална бременност. Според сайта "Правен свят" Галя Янева е в болничен, който удължава от 18 декември насам, като третият лист е за 30 дни – от 21 януари до 19 февруари.) Заради тази разпоредба председателят на СГС е трябвало да поиска изрично разрешение от Инспекцията по труда, за да може да уволни Галя Янева. Такова му е било отказано. Освен Янева, на същото основание са издадени откази и за съдебните помощници Радка Дончева и Доника Лазарова.

Уволнението на Галя Янева дойде след като в СГС беше проведен тест, който трябваше да оцени възможността на съдебните помощници да вършат адекватно своята работа. На него се провалиха 14 от общо 25 помощници, които впоследствие бяха уволнени. Проверка на "Дневник" показа, че 12 от провалилите се са били назначени по времето на бившия председател на съда Владимира Янева. Такъв е бил случаят и със съпругата на Яне Янев, която е била оценена именно от Владимира Янева, както и от нейната заместничка Богдана Желявска. Тогава тя получава оценка "Отличен – 5.66". На провелия се тест под ръководството на новия председател Калоян Топалов, Галя Янева изкарва 3 от общо 34 възможни точки, което на практика не достига дори за оценка "Слаб".

След оповестяването на резултатите съветникът на Бойко Борисов по въпросите за борба с корупцията Яне Янев започна да обикаля медиите, твърдейки за опити за овладяване на СГС от новото му ръководство чрез смяна на административните ръководители, назначени по времето на Владимира Янева. Янев дори заподозря конспирация, в която беше замесен и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов – една от основните цели на калните атаки, произвеждани от медиите около депутата Делян Пеевски срещу съдебната система. Според Яне Янев за ръководител на IT отдела бил назначен служител, който бил ръководител на същия отдел и във ВКС. Според премиерския съветник това щяло да позволи на Лозан Панов да овладее разпределението на делата и да следи кой съдия какво решение пише.

Председателят на СГС Калоян Топалов в интервю пред БНР свърза поведението на Яне Янев именно с предстоящото уволнение на съпругата му. 


"Кога на г-н Янев му станаха ясни всички тези неща? Не когато ВСС сам констатира фрапантни нарушения в работата на СГС, не в момента, когато временното и настоящето ръководство предприеха какви ли не действия, които бяха публично изнесени по различни поводи и обществеността беше запозната с тях, не в момента, когато беше обявено, че ще има тест за съдебните помощници, не в момента, когато излязоха резултатите от теста, а в момента, когато стана ясен резултатът на съпругата на г-н Янев от този тест. Който за зла участ съвпадна с онзи злощастен есемес, в момент, в който се развихриха много страсти. 

Следователно този специалист и премиерски съветник реагира на всичко случило се с месеци и години назад по отношение на наблюдаваните от него ресори. За какво ни е съветник, който коментира отдавна отминали събития?", заяви Топалов./Сapital.bg
Галя и Яне Яневи

Няма коментари:

Публикуване на коментар