Зима

Зима
Пролет

13 януари 2016 г.

Пет зимни грешки, които правите

За много от вас зимата не е любим сезон. Студеното време и краткият ден често ни потискат и ни карат да правим специфични неща, за да се почувстваме по-добре. Дали обаче те работят и са в наша полза?

Ето и кои са най-честите зимни грешки, които правим:

Край със спорта

Както споменахме, краткият ден и студът ни правят по-мързеливи. Желанието за тренировки лесно се изпарява и предпочитаме да се затворим у дома пред телевизора с чаша топла напитка. Проблемът обаче е, че в тези месеци хапваме повече и се застояваме на едно място, което не е полезно. Освен това липсата на движение намалява тонуса ни и в крайна сметка се чувстваме по-уморени, лениви и без настроение.

Затваряне на топло

Това е инстинкт – да се спасим от студа. През зимата прекарваме повече време на закрито, което често ограничава социалните ни активности, кара ни да вдишваме застоял въздух и тялото губи адаптивните си способности. Полезно е да сменяте температурата, което подобрява кръвообращението. Излизането на въздух пък оросява мозъка и повишава тонуса. Не се плашете от снега и вятъра!

Повече сън

Ние не сме мечки и не се нуждаем от допълнителен зимен сън. Когато човек спи повече, той се чувства по-уморен и ленив. Да, леглото е топло и меко, но колкото повече време прекарвате в него, толкова по-малко желание ще имате да излезете от дома си. Здравословният сън е 7-8 часа на денонощие и той не се променя в зависимост от сезона.

„Комфортни“ храни

Когато температурите паднат, тялото иска повече калории. Ето защо често налитаме на сладки и тестени неща, но през пролетта се проклинаме, като се погледнем в огледалото. Причината за повишения калориен прием е това, че организмът гори повече калории, за да поддържа телесната температура, но ако така или иначе не спортувате и излизате по-малко навън, не е нужно да се тъпчете с лошите въглехидрати. Повярвайте, няма да умрете от глад или студ, ако продължите да спазвате хранителния си режим!

Дълги горещи душове

Топлият душ е едно от най-добрите средства за затопляне на тялото, но той му нанася големи щети. Горещата вода може да доведе до дехидратация, сърбеж и зачервяване на кожата. Вместо да се сварявате в банята, заложете на по-хладка към топла вода и след това нанесете хидратиращ крем, тъй като през зимата кожата ви е в постоянен риск от дехидратиране. 




Тialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар