Зима

Зима
Пролет

26 януари 2016 г.

Диагноза "Ку -Ку": Ентусиазъм, с вяра в себе си и материална незаинтересованост

Как са се променили хората, създали студентското предаване "Ку-ку", разказват самите те в книгата "Ние сме Ку-Ку".

Спомените си са събрали 45 автора, сред които Георги Крумов, Жени Костадинова, Мадлен и Нидал Алгафари, Петър Курумбашев, Алберта Алкалай, Август Попов.

Естествено впечатленията си от онова време споделят и Владо Въргала, Камен Воденичаров, Васил Василев – Зуека и други от актьорите, които днес "светят със собствена, а не с отразена светлина", акцентира Петър Курумбашев.

Поводът да се "събуди" духът на Ку-Ку е, че на 27 януари се навършват 26 години от началото на предаването.

Така всенародните празненства ще започнат в "Яйцето" на връх рождения ден от 18.00 часа, а от 21.00 часа ще се излъчи по БНТ филмът "Ку-Ку – началото" на Радо Чолаков.

За повечето от участниците в предаването, именно шоуто дава старт на кариерата им. Други като Мадлен и Нидал, се развиват и в личен план, ставайки семейство и имайки две деца.

"Може би съм единствената, която днес се занимавам с намигване и не с намигване с феномена "Ку –Ку" , разказа психологът Мадлен и допълни, че именно "Ку-Ку" позволява да мислим "извън кутията".

Мадлен обясни, че четейки писма, пращани до предаването преди 25 години, е видяла колко различен е днес българинът. Голяма част от тях са започвали с: "Вие сте червени боклуци", други пък са ги наричали "сини гадове".

"Когато гледаме постепенно промените, не ги усещаме, но като извадих чувалите с писмата и започнах да чета, видях, че сме много различни. Много по-толерантни сме в мисленето. Българинът има много повече приемане, духовна интелигентност, по-добра самооценка", доплни тя.

Нидал Алгафари пък припомни, че след "Козлодуйското" предаване със сценаристите са имали идея да направят още по-страшен епизод, в който е щяло да има реплики как се договарят изборите, с имитатори и двойници, но са се уплашили.

Той също така опроверга слуховете, че "Ние сме Ку-Ку" е отмъщение на книгата, която издаде Слави Трифонов.

"Слави е институция. Може би е и най-силното продължение на "Ку-Ку". Той е написал книга и не би трябвало да участва в друга такава, но от екипа му са имали пълната свобода да пишат и да участват в проекта".

Георги Крумов съставител на книгата допълни, че е имало отправена покана към Слави, но решението да не се включи е негово и лично. Въпреки че не е написал своя разказ, книгата я има, а доказателство, че няма спор между тях и телевизионния водещ, е участието на Петър Курумбашев в шоуто му на 27 януари.

Курумбашев допълни, че подобно предаване е възможно да съществува единствено в период на преход, а не при установена демокрация или социализъм.

"Ние участвахме в този "тунел" на времето, изпуснаха ни и ние се изпуснахме. Получи се много приятно. Иначе сега производството на телевизионен фураж върви добре. – каза той - Има щастливи кокошки и щастливи зрители".

Той не пропусна да отбележи и не така позитивните данни, в които България попада всяка година от 2006 г. в класацията по свобода на словото и от 34-о страната ни е стигнала 110 -място.

За финал Мадлен Алгафари определи и точната диагноза за това да си "Ку-Ку": човек, притежаващ ентусиазъм, вяра в себе си и абсолютна материална незаинтересованост. А що се отнася до книгата, парите от продажбата ще бъдат дарени за покупката на мобилен ренген за неонатологията на Окръжна болница "Св. Анна".




Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар