Зима

Зима
Пролет

26 януари 2016 г.

Едни тапи за уши, моля

Покрай датата 27 януари 2016 година всеки български гражданин има нужда от тапи за уши.
 
Даже направо от антифони, които се използват при стрелба, лов и изобщо употреба на огнестрелно оръжие. 

Властта прожектира продукции на МВР&прокуратурата, за да неутрализира, обезвреди и разсее ефекта от (поредния) негативен доклад на Европейската комисия за (поредните) провали на властта в съдебната реформа.

Предвид факта, че високият наратив на европейската бюрокрация трудно може да бъде смелен от повечето българи, които се затрудняват да разчленят и абревиатурата ВСС, властта пуска в употреба картинка, която не се нуждае от преразказ.

Прокуратура-Галиче-Чоков. В масовото съзнание това трябва да противодейства на „Брюксел-нещо-пак-яко-ни-кове“. След като вчера прокуратурата съобщи, че ще проверява дейността на кмета Ценко Чоков, днес полицаи със специалното участие на трима прокурори от Враца и Бяла Слатина се изсипаха в Галиче. Операцията е разпоредена лично от главния секретар на МВР Георги Костов и е насочена към „подобряване на средата за сигурност в района“.
 

Съобщава се, че основните ѝ направления са противодействие на престъпността, на разпространението на контрабандни акцизни стоки, осигуряване на добър обществен ред в училищата и прилежащите територии.

Акцията в Галиче е слаба ракия. Очевидно властта няма на кого другиго да спретне показен търкал – например шумен арест, извеждане с белезници, барети.

Има един сюжет, който би потопил със сигурност и доклада на ЕК, и несправянето на правителството по отношение на съдебната реформа. Представете си кадри от извеждането на депутата Делян Пеевски от хотел „Берлин“ в Бояна с белезници и качулка на главата? Вчера пресслужбата на МС съобщи, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил ДАНС да провери сделката за „Химко“. Освен това е сезирал прокуратурата – да види има или няма корупция в нея, както твърди един американски инвеститор. Иначе „Химко“ де юре вече си е на Пеевски.

Ако властта искаше да излъска медийния си образ, можеше да си поръча един такъв арест. Пък после да пусне успелия мъж в разцвета на силите си поради липса на доказателства – и да каже, че прокурорите са действали по вътрешно убеждение, разрешено им по закон. Нали така действаха при оня случай, дето уж едни хора искали да убият Пеевски, пък после се оказа, че нямало такова нещо?

Във всеки случай ще й трябват доста пиратки покрай доклада. Защото и зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов вече е окончателно оневинен по последното си висящо дело – за престъпление срещу правосъдието, след като е отказал прилагането на шест специални разузнавателни средства (СРС), поискани от прокуратурата и разрешени от съда.

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди днес оправдателната присъда за „шестте НЕ-та“, постановена на втора инстанция. Но, хайде, да кажем, че пълното оневиняване за Цветанов се очакваше. Макар че и това няма да му помогне да се върне на бял кон в изпълнителната власт при нови предсрочни избори, за които толкова упорства.

В името на душевния си комфорт обаче – и за да опазите разума си трезв и ума си бистър, купете си антифони. Когато властта почне с медийната канонада е вредно за здравето ви. Прекомерният шум води до непоправими щети. Но може да визуализирате… нечий арест.



Никола Божков,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар