Зима

Зима
Пролет

23 януари 2016 г.

Петко Петков: Страната в момента се управлява от две лица със силно наднормено тегло

"Изненадващата атака към Бойко Борисов в издания, свързвани с Пеевски, е предупреждение от тези, които управляват страната..."

"Скандалът „Яневагейт" започна, когато Христо Иванов беше министър, а аз заместник. На смятам, че той бе инспириран отвътре от съдебната система, а някъде отвън. Намирам начина, по който той приключи във ВСС, за позорен.

Както виждаме от години насам, българската прокуратура може да образува дела за нищо, така очевидно може да ги прекратява за нищо, а ВСС да прави с дисциплинарните проверки каквото си иска."

Така бившият зам.-министър на правосъдието Петко Петков коментира пред тв BIT замитането на скандала с разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова и другите актуални скандали в съдебната система.

Според него проверката е трябвало да се фокусира върху фактите - дали Владимира Янева е взимала някои решения след консултация с главния прокурор, дали Димитър Узунов е „човекът на Бойко".

По повод блиц избора на Димитър Узунов за представляващ ВСС той се съгласи с мнението на Христо Иванов от фейсбук, че това не е провокация, а атентат. Петков изрази и мнението, споделено още онзи ден от Соня Найденова, че целта на случващото се е ВСС да излезе единственият орган, виновен за предстоящия негативен доклад на ЕК.

„И по този начин други институции, като например българската прокуратура, да не носят никаква отговорност за своите неуспехи. Смятам, че всички тези скандали, в които ВСС влиза един след друг в последните дни, може би целят нещо такова."

Петков напомни с усмивка, че вече е съдия и не му отива да прави политически коментари, например - защо ГЕРБ не искат оставки на този ВСС (от организацията План Б дадоха шефа на ВКС Лозан Панов на Етичната комисия заради политическо говорене, б.р.).

"На мен ми се струва обаче друго - този, който иска оставка на ВСС, всъщност не желае оставка на всичките негови членове. Той със сигурност не желае оставка на тъста на Делян Пеевски, който е член на ВСС, не желае оставка на този, който праща СМС-и на г-н Борисов, нито пък желае оставка на този... как да се изразя, който флиртува с различни жени по време на заседанията на Съвета. Не, той желае други оставки", предположи Петков.

Той поясни, че със сигурност се очакват оставките на Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Елка Атанасова и др. Според Петков, ако те се огънат и подадат оставки, много бързо по старите правила, т. е. - чрез делегатски събрания, ще бъдат инсталирани други и по-удобни лица.

Той напомни, че приетите конституционни промени предоставят два срока - тримесечен за промяна на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и после едномесечен - за практическото разделяне на съвета. Т.е. - в момента всички промени биха били по старите правила.

Бившият зам.-правосъден министър, а сега съдия допълни, че за пръв път сме изправени пред възможност след разделението в съдийската колегия да има мнозинство на хората, които искат да работят по честен и прозрачен начин и това е част от голямата битка.

„Голямата битка е за ЗСВ, голямата битка е за овладяването на бъдещата съдийска колегия. За прокурорската нямам никакви съмнения как ще функционира. Не завиждам на г-жа Елка Атанасова, която очевидно ще бъде единствената опозиция там", каза Петков.

Той окачестви като предупреждение изненадващата атака към Бойко Борисов в издания, свързвани с Пеевски, след като той написа постинга, че изборът на Узунов е провокация и още две важни неща - че целта на ЗСВ ще бъде засилване на съдийското самоуправление и отговорността на прокуратурата.

„Предупреждение от тези, които управляват страната. Аз нямам съмнение за себе си, виждайки това, което се случва в парламента ежедневно, и най-вече това, което се случи по време на приемането на новата конституция... Това, което се случи във ВСС, и как решенията, желани от едни и същи лица, биват приемани почти монолитно, аз лично нямам съмнения, че страната в момента се управлява от две лица със силно наднормено тегло."

Той отказа да назове имена, но каза, че за зрителите не е тайна кого има предвид.

Петков допълни, че не вярва да излезе нищо от прокурорските разследвания нито за "Двете каки", нито за "СМС-гейт".

Той прогнозира още, че и занапред битката в съда ще бъде за запазване на статуквото на "силно овластени административни ръководители, които могат да нанасят дисциплинарна вреда на съдиите, които са непослушни".

Няма коментари:

Публикуване на коментар