Зима

Зима
Пролет

3 февруари 2016 г.

Просрочените задължения на общините са общо около 160 милиона лева

Държавата ще може да подпомага фалиралите общини с безлихвени заеми

Кметовете вече ще са длъжни да съобщават, ако са довели до фалит местната община. Държавата пък може да ги подпомага с безлихвени заеми и в предприемането на оздравителни мерки, които те ще предлагат.

Това предвиждат промени на Закона за публичните финанси, одобрени днес от правителството, които ще бъдат предложени на парламента.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че към момента има много задлъжнели общини и даде пример с Велинград, Видин, Сливен.

"Просрочените задължения на общини са около 160 млн. лева, а общите задължения са в доста по-голям размер. От вчера Велинград например е със запорирани сметки и не могат да финансират детските градини, училищата, нищо", съобщи министърът, като допълни, че задлъжнялостта на общината е над 20 млн. лева.

Горанов обаче коментира, че не иска да се търси политическа оценка, защото лошо управление има независимо от цвета на кметовете.

По думите му двайсетина общини ще отговорят на критериите за финансово подпомагане от правителството по този механизъм, макар интерес за това да проявявали всички общини.

"Държавата може да отпуска заеми до размера на фискалния резерв, но едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми", разясни Горанов.

По думите му законът не предвижда таван на заемите и става дума за оперативни решения между местните власти и правителството.

"За съжаление в общия случай говорим за вече изхарчени пари", призна Горанов и допълни, че с парите ще се гарантира нормалното функциониране на местната общност.

Той посочи, че в момента има общини, които не могат да изпълняват функциите си.

"Идеята на механизма обаче не е само да реши проблема им, но когато има такъв, живеещите в съответното населено място да го разберат. Досега кметовете не са били задължени да информират Общинския съвет и местната общност, че такъв проблем съществува. Обикновено такива проблеми излизат на бял свят след местни избори, когато всичко е стигнало до такава степен, че на практика общината е пред фалит. Свършва мандатът на кмета. Той става, тръгва си и след него остава една фалирала община. Този проблем е могъл и е трябвало да бъде индентифициран доста по-рано, за да се предприемат съответните действия както на местно ниво, така и на централно ниво, ако се налага", допълни министърът.

"Оздравителните планове на общините ще се предлагат от самите тях и може да включват вдигане на местни данъци и такси. Централното правителство ще оценява дали плановете са адекватни на проблема, който съществува и ако се приеме, че са адекватни, ще бъдат подкрепяни", обясни още той.

По думите му към момента предоставените безлихвени заеми на местни власти са около 50 млн. лева.

Владислав Горанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар