Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2016 г.

За 3 години картелът за горивата изнесъл 3 милиарда

Марешки обеща още поевтиняване на горивата в България

От 2012 г. насам, чрез монополните цени на горивата, от България са изнесени 3 милиарда лева добавена стойност и разпределени между участниците в картела, в който водеща позиция има „Лукойл“. 

Това пише в отворено писмо до премиера, президента и председателя на Народното събрание инициатива „Справедливи цени на горивата“. Отправен е призив да се разпореди на КЗК, митниците и НАП да предприемат мерки за защита на публичния интерес, съобщава Ureport.bg.

Според тях в картела, освен „Лукойл“, „който злоупотребява с господстващото си положение, са още ОМВ, Шел, Петрол, ЕКО, Ромпетрол, и, с малки изключения, останалите участници в реализацията на бензини и дизелово гориво“.

В писмото си създателите на гражданската инициатива посочват институциите, които с бездействието си са допринесли за необосновано високите цени на горивата.

Първо, КЗК, която не изпълнява контролните си функции за защита на конкуренцията; Агенция „Митници“, която не завършва ревизията на вносните цени на суровия петрол, „няма данни да са монтирани в целия поискан обем измервателни уреди на производствените и транспортни съоръжения на „Лукойл“, трето, НАП не осъществява ефективен данъчен контрол, за да разкрие защо „Лукойл България“ не внася данък печалба от 2008-а година насам.

Проблемът с измервателните уреди на терминал „Росенец“, през който „Лукойл“ внася количествата суров нефт, преработвани в рафинерията в Бургас, е от години. През „Росенец“ се изнася и продукцията, която се транспортира по вода. И върху нефта, и върху горивата се дължат акцизи и мита, които трябва да влизат в хазната.

Компанията дълго време бавеше поставянето на уреди. Към днешна дата не е ясно дали такива са монтирани наистина.

А други правят бизнес – и политика от бизнеса

В същото време бизнесменът Веселин Марешки официално обяви днес по bTV кандидатурата си за президент и обеща поевтиняване на горивата в България.

„Абсолютно сериозно ще се кандидатирам за президент. Не говорим за шоу, много сериозно гледам на тези неща“, каза Марешки, който, освен веригата аптеки, започна да разкрива и бензиностанции.

„В най-близко време ще има още бензиностанции в страната и не с 2-3 стотинки, а с 20-30 стотинки ще паднат горивата и в останалата част на страната“, заяви той. Най-напред евтини бензин и дизел бяха пуснати в първия му обект във Варна.

„Най-късно до края на годината ситуацията в голяма част от държавата ще бъде нормализирана. Такива маржове по 30-40 стотинки няма да са допустими“, каза бизнесменът.

„Картелът прави всичко възможно да бъде убит моят бизнес и по този начин да се попречи на интереса на варненци“, каза Марешки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар