Зима

Зима
Пролет

17 февруари 2016 г.

Русия съживява стар проект за АЕЦ в Унгария

Руският президент Владимир Путин определи Унгария като важен и надежден партньор в Европа по време на разговорите си днес в Москва с намиращия се тук на посещение унгарски премиер Виктор Орбан.
 
На свой ред Орбан заяви, че Русия "не заплашва с нищо" страната му, а й предлага "добри партньорски отношения". 

Той подчерта още: Унгария и Русия са заинтересовани сигурността в Европа да укрепва и да се нормализират отношенията между ЕС и Руската федерация, съобщава БНР.
 

Унгария е благодарна за решението на Москва да продължи споразумението за атомната електроцентрала Пакш, сключено още през далечната 1960 г. Будапеща и занапред ще смята за приоритетно реализирането на този документ, обяви унгарският министър-председател. Русия е готова да изпълни ангажиментите си по въпросното споразумение и да финансира изграждането на два блока в тази АЕЦ с 10 милиона долара, стана ясно след днешната среща.
 

В изявленията след разговорите президентът Путин отбеляза, че макар стокооборотът между Москва и Будапеща да е намалял с 40%, има потенциал той да бъде възстановен и да отбележи ръст през тази година. Путин отбеляза, че Москва високо цени унгарското ръководство за последователното развитие на двустранните отношения.
 

По време на разговорите на бизнес делегациите стана ясно, че Русия може да даде на унгарски строителни фирми изграждането на спортни съоръжения за европейския шампионат по футбол, които възлизат на около 1 милиард и 500 милиона долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар